"Rīgas satiksmes" degvielas piegādātājs no VID cenšas panākt akcīzes nodokļa atmaksu (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
SIA "Rīgas satiksme" autobuss.
SIA "Rīgas satiksme" autobuss. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Augstākā tiesa (AT) 23.oktobrī paziņos nolēmumu degvielas tirgotāja SIA "RDZ Energy" tiesvedībā pret Valsts ieņēmumu dienestu (VID) par akcīzes nodokļa pārmaksu, aģentūru LETA informēja tiesā.

Šonedēļ AT Senāta Administratīvo lietu departaments mutvārdu procesā izskatīja pieteicēja kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu. "RDZ Energy" pārstāvji iesniegto kasācijas sūdzību uzturēja, bet VID pārstāvji to neatzina.

Lietā ir strīds par pieteicēja pienākumu maksāt akcīzes nodokli situācijā, kad akcīzes prece, pārvietojot to atliktās nodokļa maksāšanas režīmā, nav sasniegusi galamērķi, proti, tā nav nogādāta uz akcīzes preču noliktavu citā dalībvalstī.

Administratīvā apgabaltiesa 2018.gada 29.jūnijā noraidīja "RDZ Energy" prasību mainīt VID lēmumu un atmaksāt, uzņēmuma skatījumā, pārmaksātos nodokļus.

Kā liecina publiski pieejamā informācija, uzņēmums "RDZ Energy" ir bijis viens no pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" (RS) degvielas piegādātājiem. TV3 raidījums "Nekā personīga" 2019.gadā ziņoja, ka "RDZ Energy" patiesā labuma guvēji ir divi Monako dzīvojoši itāļi, kuru vārdi starptautiskā izmeklējošo žurnālistu pētījumā tikuši saistīti ar noziedzīgo pasauli.

Kā vēstīja raidījums, 2015.gadā uzņēmums ieguva 60 miljonus eiro vērtu līgumu par degvielas piegādi RS uz pieciem gadiem, taču pušu sadarbība esot vēl senāka. Auditoru revīzija RS atklājusi, ka uzņēmums, iepērkot degvielu, ievērojami pārmaksājot.

Uzņēmumu reģistrā ir fiksēts, ka patiesie labuma guvēji "RDZ Energy" īpašniekiem - diviem ofšoriem no Maltas un Virdžīnu salām ("BHC Investment Limited" un "Galaxy Energy Group Ltd") - ir Monako dzīvojoši itāļi Massimo Filosa un Džandžakomo Serena di Lapidžio. "Nekā personīga" vēstīja, ka viņu vārdi figurējot kādā Itālijas policijas dokumentā, ko publicējusi pētniecisko žurnālistu Korupcijas un organizētās noziedzības izpētes organizācija jeb OCCRP.

Kā liecina "firmas.lv" dati, pērn uzņēmums strādājis ar aptuveni 40 miljonu eiro apgrozījumu un 1,1 miljona eiro zaudējumiem, savukārt 2018.gadā tā apgrozījums bijis nepilni 30 miljoni eiro, bet zaudējumi - ap 353 000 eiro.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu