Tirgotāji par sejas masku valkāšanu veikalos: visu atbildību nevar novelt uz mūsu pleciem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lielveikals
Lielveikals Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai nodrošinātu, ka iedzīvotāji ievēro valsts noteiktos Covid-19 izplatības drošības pasākumus, visu atbildību nevar novelt uz tirgotāju pleciem, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis.

"Ir jāsaprot, ka visu atbildību uz tirgotāju pleciem novelt nevar. Nav daudz veikalu, kuros ir apsargs, kas var palīdzēt un gadījumā, ja ir kāda asāka situācija, risināt konfliktu. Uzlikt visu atbildību uz pārdevēju kasieru pleciem, lai nodrošinātu, ka visi iedzīvotāji ievēro noteikumu valkāt maskas, ir nepareizi un neiespējami," uzsvēra asociācijas izpilddirektors.

Viņš pauda viedokli, ka valsts institūcijas nav precīzi noteikušas tirgotāju, iedzīvotāju, kontrolējošo iestāžu, kā arī policijas funkcijas un atbildību. Tāpat nav lemts arī par atbalstu uzņēmējiem. "Līdz šim brīdim, atšķirībā no virknes citu valstu, tirgotāji nav saņēmuši valsts institūciju informatīvo atbalstu, piemēram, vienotus informatīvos paziņojumus audio, video un drukātā formātā, ko lejupielādējot varētu izmantot katrs Latvijas tirgotājs," atklāja Krūzītis.

Krūzītis uzsvēra, ka lielākie pārtikas mazumtirgotāji, piemēram, "Rimi Latvia" un "Narvesen Baltija", ir sociāli atbildīgi uzņēmumi un ļoti atbildīgi attiecas gan pret pircēju un darbinieku veselību, gan arī valdības izdotajiem noteikumiem. Jau naktī pēc valdības lēmuma par jaunajiem noteikumiem šie uzņēmumi gatavoja informatīvos materiālus, lai nākamajā dienā informētu iedzīvotājus par masku valkāšanu veikalos.

Pēc asociācijas izpilddirektora teiktā, no pavasara pārtikas mazumtirgotāji ir ievērojuši ļoti lielu piesardzību un arī speciālus pārtikas tirdzniecības noteikumus, modernizējuši pārtikas piegādes risinājumus.

Krūzītis arī uzsvēra, ka pārtikas mazumtirgotāji ir sociāli atbildīgi un pilnībā nodrošina ar pārtikas produktiem visus valsts iedzīvotājus, kas arī ir primārais pārtikas mazumtirgotāju uzdevums, lai neradītu nepamatotu satraukumu un ažiotāžu, kā tas bija pavasarī Covid-19 pandēmijas sākumā.

TVNET jau ziņoja, ka Saeimas deputāts Rihards Kols (NA) rosina noteikt sodus komersantiem, kuri neuzrauga pienākumu nēsāt sejas maskas tirdzniecības vietās.

Tāpat, pēc Jaunās konservatīvās partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieka Krišjāņa Feldmaņa domām, lai mazinātu riskus sabiedrības veselībai Covd-19 apstākļos, tirdzniecības vietām būtu jāpieņem nepopulārs lēmums neielaist pircējus bez sejas maskām.

Feldmans aģentūrai LETA skaidroja, ka jautājumā par sodu politiku par Covdid-19 noteikumu neievērošanu viņš vēlētos paļauties uz tiesību ekspertiem, kuri ir izvērtējuši iespējamo soda un tā apjoma nepieciešamību par noteikto piesardzības mehānismu neievērošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu