Vai Rīga kļūs par 5G metropoli Baltijas jūras reģionā? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Rīga – 5G metropole Baltijas jūras reģionā; sapnis vai patiesība? Šobrīd sapnis, taču ar potenciālu kļūt par realitāti. Kāpēc tāds optimisms, to skaidro foruma “5G Techritory” direktors Neils Kalniņš.

Pagājušā gada vidū Latvija bija starp pirmajām valstīm Eiropā un pasaulē, kur ieviests 5G tīkls, sperot svarīgu soli tā tālākai attīstīšanai. Jau vairākus gadus pēc kārtas esam kļuvuši par bezvadu interneta lietošanas līderiem, Latvijā vidējais mobilā interneta patēriņš uz lietotāju ir viens no lielākajiem pasaulē. Savukārt šovasar pašmāju tehnoloģiju uzņēmums “MikroTik” sadarbībā ar “LMT” sāka ļoti jaudīgu 4G rūteru tirdzniecību, uz kuru bāzes radīs 5G rūteri. Jau šobrīd produktiem paredz lielu eksporta potenciālu.

Vairākkārt esam pierādījuši, ka spējam būt starp digitalizācijas līderiem, taču ar šo attīstība neapstājas, laiks uzstādīt jaunus, tikpat ambiciozus mērķus. Tāpēc jautājums, vai Rīga kļūs par Baltijas jūras reģiona 5G metropoli vismaz kādā no 5G nišām, ir ļoti atbilstošs.

Latvijas priekšrocības

Viena no Latvijas spēcīgākajām priekšrocībām ir labā interneta infrastruktūra. Arī pēdējos gados telekomunikāciju uzņēmumi ir ieguldījuši lielus līdzekļus infrastruktūrā un tās attīstībā, lai nodrošinātu tīkla kapacitāti arvien augošajam pieprasījumam. Šo “digitālo ceļu” kvalitāte nākotnē būs īpaši nozīmīga, un nebaidos apgalvot, pat svarīgāka par fizisko ceļu stāvokli. Ja visiem ir skaidrs, ka rūpniecība var attīstīties tikai tur, kur ir kvalitatīvi piebraucamie ceļi, tad tehnoloģiju inovācijas var rasties tikai tur, kur ir jaudīgi “digitālie ceļi”. Un mums tādi ir.

Latvijā ir labs pārklājums esošajos 4G tīklos un ļoti augsta gatavība nodrošināt 5G tīkla darbību tajā brīdī, kad tas būs nepieciešams.

Tāpat ir izveidojusies cieša sadarbība starp nozares uzņēmumiem, piemēram, “SAF Tehnika”, “LMT”, “MikroTik”, “Aerones”, “Accenture”, “Apply IT” u.c. Tas dod cerību, ka, uzņēmumiem sadarbojoties, tiks rasti jauni lietojumi mobilo sakaru tīkla izmantošanai tepat uz vietas.

Nedrīkst aizmirst arī Latvijas Universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes paspārnē esošos zinātņu un pētniecības centrus, kas sniedz būtisku ieguldījumu inovatīvu tehnoloģiju izstrādē. Tas ir ļoti svarīgs resurss, kas pilnvērtīgi jāizmanto.

Pozitīvi, ka Latvijas valdība saprot tehnoloģiju attīstības nozīmi valsts ekonomiskajā attīstībā un ir izrādījusi gatavību radīt atbilstošu un atvērtu vidi gan nākotnes tehnoloģiju attīstībai, gan to testēšanai, likvidējot likumdošanas šķēršļus. Optimistiski signāli nāk arī no jaunās Rīgas vadības. Tāpēc Rīgas un Latvijas potenciāls - kļūt par vietu, kur testēt nākotnes tehnoloģijas - ir pavisam reāls. Tas ir veids, kā Rīga var kļūt no mītiskas Baltijas jūras metropoles par patiesu tehnoloģiju metropoli.

Vieta, kur testēt nākotnes tehnoloģijas

Šobrīd viena no lielākajām problēmām Eiropā ir saistīta ar 5G produktu un pakalpojumu testēšanu reālā vidē. Galvenais šķērslis Eiropā ir nepietiekami attīstīta tīklu infrastruktūra un likumdošanas trūkums.

Eiropā ir akūti nepieciešamas testēšanas vietas dronu, transporta mobilitātes un “Open RAN” tehnoloģijām, un šī ir Rīgas iespēja!

Bezpilota lidaparātiem ir patiešām liels un, iespējams, vēl līdz galam neapjausts potenciāls. Tos var izmantot naftas un gāzes industrijā, lai laikus identificētu noplūdes vietas, mežu ugunsgrēku dzēšanā, lauksaimniecības zemju apsekošanā, sūtījumu piegādāšanā, dabas katastrofu seku likvidēšanā, būvniecībā, drošības un kārtības uzturēšanā un daudz kur citur. Tiek lēsts, ka dronu attīstība un lietojums tuvāko desmit gadu laikā varētu ļoti strauji palielināties, taču, lai tas notiktu, ir nepieciešamas vietas, kur tos testēt. Šobrīd vienīgais dronu poligons atrodas Ķekavas novadā, savukārt Rīgā bezpilota lidaparātu izmantošana un testēšana ir ļoti ierobežota, taču “Vefresh” inovāciju kvartāls jau ir izrādījis interesi par dronu poligona izveidi.

Ar mobilitātes risinājumiem domāti tādi, kas saistīti ar satiksmes organizēšanu pilsētu ielās un uz lielajiem autoceļiem, piemēram, lai testētu attālināti vadītus transportlīdzekļus kādā Rīgas posmā vai rajonā. Kā arī tādi, kas paredzēti ostu konkurētspējas uzlabošanai. Kā atzīst Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš, procesu digitalizācija ir viens no priekšnoteikumiem mūsdienīgas ostas attīstībai, un Rīgas brīvosta jau ir sākusi darbu, lai kļūtu par reģiona līderi viedo tehnoloģiju ieviešanā. “Pēdējo gadu laikā kopīgi ar starptautiskiem partneriem, zinātniekiem un ostas uzņēmējiem esam sākuši vairākus projektus, kuru ietvaros tiek testētas un pilotētas dažādas digitālās tehnoloģijas, meklējot ilgtspējīgus risinājumus ostas darba pilnveidošanai. Esam pārliecināti, ka 5G tehnoloģijas un ātrs datu pārraides tīkls ostai, tajā strādājošajiem uzņēmumiem un to klientiem nesīs daudz pozitīvu izmaiņu un priekšrocību,” ir pārliecināts A.Zeltiņš.

Jaunais, bet daudzsološais “Open RAN” komunikāciju protokols radio piekļuves tīklu industriju plāno padarīt atvērtu, inteliģentu, virtualizētu un pilnībā sadarboties spējīgu.

Tas nozīmē, ka dažādu ražotāju ierīces spētu sazināties savā starpā, atšķirībā no šā brīža, kad viens ražotājs, izmantojot savas priekšrocības, var legāli dominēt, veidojot slēgtas informācijas aprites sistēmas.

Īpaši būtiski tas kļūst 5G kontekstā, taču, lai jaunais protokols tiktu ieviests dzīvē, ir nepieciešams veikt testus un pārliecināties par tā spēju darboties. ASV uzņēmuma “Qualcomm” pārstāvis Torstens Kūpers (Torsten Küpper) norāda: “Open RAN iedzīvināšana nesīs ekonomiskus un tehniskus ieguvumus. Tas dos iespēju telekomunikāciju operatoriem dažādot piegādātājus un palielināt tīkla jaudu, tādējādi veicinot konkurenci, inovāciju attīstību, izpēti un izstrādi. Tirgū ienākot jauniem, mazākiem spēlētājiem, samazināsies cena gan klientiem, gan gala patērētājiem.”

Ieguvumi un mājasdarbi

Latvija kā nākotnes tehnoloģiju testēšanas vieta noteikti piesaistītu investorus, tehnoloģiju uzņēmumus, kā arī jaunos zinātniekus. Tā būtu lieliska iespēja nopelnīt un attīstīties pašmāju tehnoloģiju uzņēmumiem, augstskolām un jaunuzņēmumu ekosistēmai, gūstot vērtīgu pieredzi no pasaules līderiem. Taču vispirms ir jāizdara svarīgi mājasdarbi.

  • pirmkārt, jāveic likumdošanas izmaiņas, dodot iespēju pie mums testēt jaunās tehnoloģijas,
  • otrkārt, jāveicina jaunuzņēmumu veidošanās un to komercializācija, zināšanu piesaiste, izpēte un izstrāde, jo, tikai radot augstas pievienotās vērtības produktus, varam kļūt interesanti plašākai pasaulei. Mazais studentu skaits eksaktajās zinātnēs joprojām ir problēma, kas jārisina,
  • treškārt, esam veikuši milzīgus ieguldījumus infrastruktūras attīstībā, taču ne mazāk svarīgi ir veicināt korporatīvo laboratoriju un akadēmisko pētniecības centru attīstību.

Nākotnes tehnoloģiju iespējošana nav izdarāma vienatnē, tāpēc informācijas un komunikāciju tehnoloģiju uzņēmumu, valsts iestāžu, pašvaldību, pētniecības centru sadarbība ir kritiski svarīga. Jo ātrāk noņemsim sadarbības barjeru, jo ambiciozākus mērķus sasniegsim! Arī par Rīgu kā 5G metropoli Baltijas jūras reģionā!

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu