Aprēķināti zaudējumi, kādus pasaules ekonomikai radījuši kiberuzbrukumi

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Valdības un kompānijas visā pasaulē kiberuzbrukumos ir zaudējušas aptuveni 945 miljardus dolāru. Vēl 145 miljardi dolāru iztērēti, aizsardzībai pret ļaundaru uzbrukumiem datortīklos.

Līdz ar to summā pasaules ekonomika kiberuzbrukumu un kiberaizsardzības dēļ šogad zaudējusi vairāk nekā triljonu dolāru. Pirms diviem gadiem šī summa bija 600 miljardi dolāru, vēsta antivīrusu programmatūras nodrošinātāji “McAfee” un Stratēģisko un Starptautisko pētījumu centrs (CSIS).

Pētnieki veikuši aptauju, kurā piedalījās 1500 IT jomas pārstāvji, kompāniju vadītāji, kā arī tika veiktas intervijas ar valsts iestāžu ierēdņiem. Pētījumā tika izmantoti arī dati no valdībām un Starptautiskā Valūtas fonda.

Vien 4% aptaujātie organizāciju vadītāji paziņoja, ka viņiem 2019. gadā nav bijuši nekādi incidenti saistībā ar kiberdrošību. Tikmēr 92% respondentu atzina, ka bez naudas zaudējumiem, viņiem kiberuzbrukumu dēļ nācies ciest zaudējumus pārtraukta darba dēļ. Vidēji kiberuzbrukumu dēļ uzņēmumu darbība bijusi apturēta uz 18 stundām, un tas, savukārt, licis ciest vidēji 500 000 dolāru lielus papildu zaudējumus.

Tiek norādīts, ka šogad būtiski palielinājies kiberuzbrukumu skaits. To var skaidrot ar faktu, ka valstīm un uzņēmumiem ir iespējams ātrāk un precīzāk uz tiem reaģēt, tādējādi noziedzniekiem jāveic vairāk uzbrukumi, lai varētu veiksmīgāk tikt galā ar saviem uzdevumiem. Tāpat pieaudzis arī pašu hakeru prasmju līmenis.

Nedrīkst aizmirst, ka pandēmijas laikā cilvēki daudz vairāk strādā un laiku pavada internetā, līdz ar to tas kibernoziedzniekiem dod daudz vairāk iespējas veikt kiberuzbrukumus.

Pēdējo mēnešu laikā kompānija “Microsoft” paziņojusi, ka hakeru grupējumu uzbrukumos, kas veikti arī ar Krieviju un Ziemeļkoreju saistītu grupējumu starpniecību, mēģināts uzlauzt farmācijas kompāniju informācijas sistēmas. Ļaunprāšu mērķis bijis iegūt darbinieku personīgo pieejas profilu informāciju, un, iespējams, arī svarīgus datus par Covid-19 vakcīnu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu