Vakcīnas, to izstrādātāji un peļņa: Cik daudz nopelnīs "Pfizer" un "Moderna"? (19)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

“Pfizer” vakcīnas apstiprināšana lietošanai ASV un citviet ir ļoti nozīmīgs notikums zinātnei, ekonomikai un cilvēcei. Šis notikums ir ļoti nozīmīgs arī kompānijām, kas izstrādājušas vakcīnu, jo tas iezīmēs jaunu nodaļu farmācijas uzņēmumu biznesā, vēsta CNN.

Volstrītas analītiķi prognozē, ka “Pfizer” un “Moderna” vien nākamā gada laikā spēs nopelnīt 32 miljardus dolāru, pateicoties Covid-19 vakcīnām.

Tāpat jāņem vērā citi ieguvumi, kas nav saistīti ar naudu – šīs kompānijas kļūs daudz plašāk atpazīstamas, un vēsturē ieies kā uzņēmumi, kas ievērojami palīdzējuši cīnīties pret 21. gadsimta nopietnāko pandēmiju.

Tā, piemēram, par jauno biotehnoloģiju uzņēmumu “Moderna” pirms pandēmijas zināja vien retais. Taču tagad tā ir visā pasaulē zināma kompānija.

Tiek norādīts, ka “Pfizer”, kas pirmā paziņoja par veiksmīgiem vakcīnas izmēģinājumiem, nākamgad varētu nopelnīt 19 miljardus dolāru. Šī gada beigās ienākumi no vakcīnas varētu būt līdz pat vienam miljardam dolāru. Tāpat “Pfizer” savu peļņu dalīs uz pusēm ar Vācijas uzņēmumu “BioNTech”, kas palīdzēja izstrādāt vakcīnu.

Pašlaik notiek darbs pie “Pfizer” vakcīnas apstiprināšanas Eiropas Savienībā, bet ASV un Lielbritānijā jau ir saņemta zaļā gaisma vakcīnas lietošanai plašākā sabiedrībā. “Morgan Stanley” prognozē, ka šī kompānija no vakcīnām 2022. gadā un 2023. gadā kopā nopelnīs 9,3 miljardus dolāru.

Šeit gan jāpiebilst, ka ziņas par “Pfizer” vakcīnu būtiski nav cēlušas uzņēmuma akciju cenas, jo šis uzņēmums jau pašlaik ir uzskatāms par lielu farmācijas kompāniju. Taču tāpat - “Pfizer” akciju vērtība šogad kāpusi par 12%.

Sagaidāms, ka 2021. gadā Covid-19 vakcīna kļūs par “Pfizer” labāk pārdoto produktu. Piemēram, pērn “Pfizer” nopelnīja teju 6 miljardus dolāru no pneimonijas vakcīnas.

Lai arī “Pfizer” akciju vērtības kāpums ir bijis ļoti mērens, to nevar teikt par “Pfizer” partneri “BioNTech”. Vācu kompānijas akciju vērtība ir pieaugusi par 300%, un pašlaik kompānijas akciju vērtība sasniedz 30 miljardus dolāru.

“Moderna” un 60 miljoni 2019. gadā

Tikmēr vēl viens daudzološs pieteikums ir nācis no kompānijas “Moderna”. Līdz šim gandrīz nezināma kompānija nu kļuvusi par vairāk nekā 60 miljardus dolāru vērtu kompāniju. Akciju vērtība šogad kāpusi par 700%, un “Morgan Stanley” prognozē, ka aptuveni puse no kompānijas tirgus vērtības ir saistāma ar veiksmīgu vakcīnas izstrādi.

“Goldman Sachs” prognozē, ka “Moderna” šogad nākamgad varētu nopelnīt 13,2 miljardus dolāru, pateicoties Covid-19 vakcīnai. Citas analītiķu kompānijas gan ir mazlietu piesardzīgākas – “Morgan Stanley” prognozē, ka “Moderna” 2021. un 2022. gadā kopā nopelnīs no 10 līdz 15 miljardiem dolāru.

Tomēr arī šie rādītāji ir iespaidīgi, ņemot vērā, ka pērn uzņēmums nopelnīja “tikai” 60 miljonus dolāru, un iepriekš vēl nebija radījis licencētu vakcīnu.

“Tas ir vēsturisks panākums medikamentu attīstībā. Jauna kompānija izstrādā jaunu tehnoloģiju pandēmijas sliktākajā laikā. Lai neteiktu ko vairāk, tas ir episki,”

norāda “Needham” biotehnoloģiju analītiķis Alans Karrs.

Volstrīta cieši vēro notiekošo

Iepriekš gan “Pfizer”, gan “Moderna” ir publiskojušas datus par Covid-19 vakcīnu kandidātiem, un tie ir ievērojami efektīvāki, nekā iepriekš bija iespējams prognozēt. Investori uzskata, ka šis sasniegums ļaus mRNS tehnoloģiju izmantot arī citos ārstēšanas līdzekļos. Volstrīta uzmanīgi vēro, ko dara “Moderna” un tirgus analītiķi ir pārliecināti, ka Covid-19 vakcīna noteikti nebūs pēdējais sasniegums, ar ko varēs lepoties šis biotehnoloģiju uzņēmums.

“”Moderna” koronavīrusa vakcīna ir demonstrējusi, ka jaunā medikamentu tehnoloģija ir droša un iedarbīga. Tas paver jaunas iespējas arī citām vakcīnām un medikamentiem,” saka “Morgan Stanley” analītiķis Metjū Herisons.

Viņš norāda, ka trešdaļa no pašreizējās “Moderna” tirgus vērtības ir saistīta ar citām mRNS vakcīnām, kas varētu tikt izstrādātas nākotnē.

Analītiķi gan lauž galvas par to, cik ilgi Covid-19 vakcīnas būs uzskatāmas par ievērojamu ienākumu avotu šīm kompānijām.

Pagaidām nav zināms, cik ilga būs vakcīnu nodrošinātā imunitāte pret vīrusu un cik bieži būs jāvakcinējas pret slimību.

Harisons sacīja, ka būs nepieciešami vairāki gadi, lai saprastu, cik vakcīnas patiesībā ir efektīvas. Šajā laikā, visticamāk, regulāra vakcinācija būs ieteikta augsta riska grupās esošajiem un gados vecākiem cilvēkiem.

Finansiālie ieguvumi veselības krīzes laikā

Atklājumi medicīnas jomā noteikti būs tie, kas mainīs situāciju smagi cietušajā pasaules ekonomikā, ļaujot cerēt uz atlabšanu lidsabiedrībām, viesnīcām, kazino, restorāniem un ļoti daudziem citiem sektoriem, kas pandēmijas laikā cietuši. Vakcīnas ļaus mazināt slimības izplatību, un attiecīgi – palielināt ekonomisko aktivitāti, atgriežot darba vietās miljoniem cilvēku, kas krīzes dēļ darbu ir zaudējuši.

Tomēr diskusijas rada fakts, ka cilvēku ciešanu laikā farmācijas kompānijas kompānijas nopelna desmitiem miljardu dolāru.

Šo kompāniju konkurenti “Johnson & Johnson” un “AstraZeneca” solījušas, ka tās savas vakcīnas radīs bez mērķa nopelnīt.

“Tas ir ļoti nepareizi, ka farmācijas kompānijas “Pfizer” un “Moderna”, kā arī to īpašnieki varēs skaitīt savus miljardus no Covid-19 vakcīnām, ko tomēr atbalstījuši ASV nodokļu maksātāji, no kuriem daļa jau miruši šīs slimības dēļ,”

norāda ASV progresīvā pacientu advokatūras grupa “Accountable.US”.

Pagājušajā mēnesī publiskotajā ziņojumā “Pfizer” paziņoja, ka Covid-19 vakcīnas izstrāde un ražošanas izmaksas kompānija sedz pati, tādējādi “daudzi miljardi dolāru ir ieguldīti riskantā procesā”.

“Kompānija arī turpmāk turpinās visas vakcīnas attīstīšanas un ražošanas izmaksas segt no saviem līdzekļiem, lai palīdzētu rast risinājumu šai situācijas pēc iespējas ātrāk,” novembrī paziņoja “Pfizer”.

Vakcīnu izstrāde un ASV valdība

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija izveidoja vakcīnu iniciatīvu “Operation Warp Speed”, kam tika piešķirti 1,95 miljardi pirmo 100 miljonu vakcīnas devu ražošanai. Tomēr “Pfizer” nav šīs iniciatīvas dalībnieki.

Tikmēr “Moderna” pēc finansējuma vērsās finanšu tirgos. Maijā uzņēmums piesaistīja 1,3 miljardus no akciju pārdošanas. Vairākas “Moderna” amatpersonas iztērēja miljoniem dolāru akciju tirgos. “Moderna” gan piesaistīja būtisku finansējuma daļu no nodokļu maksātājiem. Tiek norādīts, ka “Moderna” grantu veidā saņēma 955 miljonus dolāru vakcīnas attīstībai. Tāpat “Moderna” vakcīnas procesā cieši sadarbojās ar valdības pārstāvjiem un zinātniekiem.

“Needham” analītiķis Karrs norāda, ka

“jebkurā biznesa nozarē ir tikai normāli, ka potenciālie finansiālie ieguvumi stimulē jaunus atklājumus”.

“Nekas nemotivē labāk, kā potenciālā peļņa. Tas palīdz radīt efektīvas inovācijas ne tikai medicīnas, bet jebkurā citā nozarē,” sacīja Karrs.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu