Perevoščikovs: Patlaban novērojam īstermiņa saslimstības ar Covid-19 stabilizēšanās (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Patlaban vērojama īstermiņa saslimstības ar Covid-19 līknes izlīdzināšanās, kamēr divu nedēļu periodā saslimstība joprojām turpina augt, žurnālistiem pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Vadoties pēc viņa paustā, nedaudz samazinājies arī pozitīvo testu īpatsvars, bet testu skaits joprojām ir liels.

Vienlaikus samazinājusies arī saslimstība ar Covid-19 bērnu līdz 14 gadiem un personu virs 50 gadiem vidū. Kritums saslimstībā vērojams arī Rīgā un Pierīgā, kamēr šobrīd nav audzis to pašvaldību skaits, kur saslimstība ir īpaši augsta, atklāja epidemiologs.

Tomēr katru dienu atklāto gadījumu skaitu epidemiologs joprojām vērtē kā ļoti lielu.

"Vidēji mediķi dienā strādā ar 624 jauniem gadījumiem - tas ir milzīgs pacientu skaits, kurus vajag ārstēt,"

sacīja Perevoščikovs, piebilstot, ka, jo vairāk ir gadījumu, to lielāka ietekme tam ir uz epidemioloģiskās izmeklēšanas efektivitāti.

Parasti aktīvā SPKC uzraudzībā ir aptuveni 15 000 kontaktpersonu, kas eksperta vērtējumā ir ļoti liels personu skaits, jo katrā gadījumā pastāv iespēja, ka kontaktpersona potenciāli saslims.

Tāpat puse no visiem inficētajiem ir personas virs 50 gadiem, proti, vecuma grupā, kur visbiežāk pacientiem tiek prognozēta smagāka slimības gaita.

SPKC eksperts joprojām novēro, ka ir "paslēpta infekcijas izplatīšanās sabiedrībā" jeb

gandrīz pusei no visiem atklātajiem gadījumiem nevar atrast konkrētu inficēšanās avotu.

Epidemiologs arī atgādināja, ka joprojām tiek novērots ievērojams stacionēto Covid-19 pacientu pieaugums. Pēc viņa paustā, hospitalizēto pacientu skaita pieaugums ir 35%. "Katru dienu stacionē vairāk nekā 90 pacientus, tas nozīmē, ka pieaug noslogojums slimnīcām," piebilda eksperts.

Patlaban stacionēto Covid-19 pacientu skaits ir 841, kas, vadoties pēc epidemiologa paustā, nozīmē, ka ", ja šis pieaugums turpināsies, pēc nedēļas mēs varētu sasniegt 1000 gultas". Līdz ar to arī būtu grūtāk uzņemt jaunus pacientus, it īpaši, ja ir liels skaits pacientu ar smagu slimības gaitu.

Vienlaikus Perevoščikovs atklāja, ka šobrīd ik dienu mirst vidēji desmit Covid-19 pacienti, kamēr Latvijas saslimstības rādītājs jau ir pārsniedzis Eiropas Savienības valstu vidējo.

Eksperta ieskatā pašreizējā epidemioloģiskā situācija nav labvēlīga - tai ir potenciāls pasliktināties. "Mums nav arī kolektīvās imunitātes, tāpēc nav cerība, ka slimība pati pazudīs. Mums ir jākontrolē vīruss, nevis jāļauj vīrusam kontrolēt mūs," izteicās epidemiologs.

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī Latvijā atklāti 587 jauni Covid-19 gadījumi, bet pieci sasirgušie miruši, liecina SPKC apkopotie dati.

Pēdējās diennakts laikā Latvijā veikti 9400 Covid-19 testi, no tiem pozitīvi bijuši 6,2%. SPKC iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati liecina, ka pagājušajā diennaktī stacionēti 133 Covid-19 pacienti, no kuriem viens pārvests, savukārt no slimnīcām izrakstīti 90 pacienti, līdz ar to patlaban kopumā slimnīcās ārstējas 841 Covid-19 pacients.

 
Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu