Koalīcijas partneri: Pārvadājumu aizliegšanai izmantotā formula ir jāmaina (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts kanceleja

Par pārvadājumu aizliegšanai Covid-19 izplatības dēļ izmantotās formulas mainīšanu ir jālemj valdībai, lai gan Veselības ministrija iepriekš paudusi rezervētu viedokli par to, vai būtu atceļama līdzšinējā pieeja, šodien žurnālistiem atzina koalīcijas pārstāvji.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) nesen publiski paudis šaubas par pārvadājumu aizliegšanai Covid-19 izplatības dēļ izmantoto formulu. Patlaban regulārie pasažieru pārvadājumi nav atļauti uz valstīm, kur 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju divkārt pārsniedz vidējo Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstu rādītāju.

Pēc tikšanās ar koalīcijas partneriem tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) žurnālistiem norādīja, ka viņa partijas biedrs Linkaits regulāri izvirza lietpratīgus ierosinājumus, taču satiksmes ministram neesot padomā speciāli atvieglot kontroli pār ieceļotājiem.

"Taisni otrādi - viņš ir iestājies par to, lai būtu pastiprināta kontrole pār tiem, kas Latvijā iebrauc.

Ministrs ir minējis to, ka Latvija nedrīkstētu būt nesinhrona ar citām valstīm, proti, nebūtu pamatoti ieviest tādus pasākumus, kas citās valstīs nepastāv.

Mēs paužam atbalstu ministra priekšlikumam un gaidām partneru piekrišanu," paziņoja Bordāns.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) norādīja, ka šādas dabas jautājumi tiek izdiskutēti operatīvajā vadības grupā. Ja šīs grupas eksperti ir vienojušies par kādu priekšlikumu, tad to piedāvā Ministru kabinetam.

Kariņa rīcībā esot informācija, ka darba grupa par Linkaita minēto tēmu jau pirms kāda laika ir diskutējusi.

Premjerministrs pieļāva, ka rīt valdībā šis jautājums tiks izrunāts, taču šī tēma "ir jāskata kontekstā ar visu kopumā".

"Attīstībai/Par!" (AP) pārstāve, veselības ministre Ilze Viņķele norādīja, ka minētais jautājums tika skatīts jau kopš novembra, un Veselības ministrija ir paudusi rezervētu viedokli par to, vai būtu atceļama pieeja, ka pie noteiktas inficēšanās rādītājiem ir pārtraucami pasažieru pārvadājumi.

Viņķele norādīja, ka šis jautājums ir jāizdiskutē valdības sēdē, jo "cita forma, kur to izlemt, nav".

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK pārstāvis, kultūras ministrs Nauris Puntulis norādīja, ka varot tikai piekrist premjeram par minētās tēmas "skatīšanu kontekstā" un gala lēmums jāpieņem, visiem koalīcijas partneriem vienojoties.

Partijas "KPV LV" pārstāve, labklājības ministre Ramona Petraviča norādīja, ka saskaņā ar satiksmes ministra pausto Latvija ir palikusi vienīgā ES valsts, kurai ir ceļošanas ierobežojumi uz atsevišķām valstīm ar Covid-19 izplatību. "Līdz ar to pastāv riski, ka ceļotāji var nokļūt Latvijā caur citām valstīm, tādējādi Latvija pakļauj sevi vēl lielākam riskam," norādīja Petraviča.

Viņas pārstāvētais politiskais spēks iestājas par to, ka, lemjot par lidojumu atļaušanu uz ārvalstīm, ir jānosaka prasība par Covid-19 testu veikšanu pirms ierašanās Latvijā no jebkuras valsts.

Kā ziņots, Linkaits 1.janvārī mikroblogošanas vietnē "Twitter" rakstīja, ka "Slimību profilakses un kontroles centra piemērotā formula pārvadājumu aizliegšanai ir absurds joks". Viņā sašutumu raisīja tas, ka "no pirmdienas atļauti pārvadājumi uz Zviedriju ar Covid-19 rādītāju 815 (uz 100 000 iedzīvotāju), kaut pirms divām nedēļām aizliedza ar rādītāju 781".

Jau ziņots, ka regulārie pasažieru pārvadājumi nav atļauti uz valstīm, kur 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotājiem divkārt pārsniedz vidējo Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstu rādītāju.

Šo valstu saraksts tiek pārskatīts katru piektdienu, ņemot vērā rādītāju uz konkrēto dienu. Savukārt izmaiņas stājas spēkā no sekojošās pirmdienas.

Šis divkāršais rādītājs šo piektdien ir 856,2 gadījumi. Pirms nedēļas, 25.decembrī, tas bija 821,1, bet vēl pirms nedēļas, 18.decembrī, 756,4.

Satiksmes ministra piesauktajā Zviedrijā, kur uz šo piektdienu 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju ir 815, vēl pirms nedēļas šis rādītājs bija 878,4, bet vēl nedēļu iepriekš - 781,7.

No pirmdienas aizliegums pārvadāt pasažierus ir spēkā attiecībā uz sešām valstīm.

Aizliegums tiks attiecināts arī uz Nīderlandi, Čehiju un Lihtenšteinu, šajā sarakstā nemainīgi paliekot arī Lietuvai, Slovēnijai, Sanmarīno. Tikmēr Zviedrijai, Horvātijai, Luksemburgai no šī saraksta izdevies izkļūt.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu