Baltijā pēdējo desmit gadu laikā reģistrēts lielākais mājokļa cenu un īres cenu kāpums Eiropā (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Edijs Pālens/LETA

Baltijas valstīs - Latvijā, Lietuvā un Igaunijā - salīdzinājumā ar situāciju citviet Eiropā pēdējo desmit gadu laikā reģistrēts rekordliels nekustamā īpašuma un mājokļu īres cenu kāpums, liecina Igaunijas uzņēmuma "RIA.com Marketplaces" apkopotā informācija.

Atsaucoties uz jaunākajiem "Eurostat" datiem, "RIA.com Marketplaces" informē, ka īres cenas Eiropā pēdējo 10 gadu laikā pieaugušas vidēji par 14,5%, bet nekustamā īpašuma pārdošanas cenas kāpušas par 26,8%, tostarp Baltijas valstis pēc cenu kāpuma ieņem pirmās vietas. 

Latvijā mājokļa pārdošanas un īres cenas pēdējo 10 gadu laikā pieaugušas attiecīgi par 83,6% un 35%.

Savukārt lielākais nekustamā īpašuma cenu kāpums fiksēts Igaunijā, kur cenas pēdējo desmit gadu laikā pieaugušas divas reizes, kas ir augstākais rādītājs Eiropas Savienības valstu vidū. Tāpat liels mājokļu cenu kāpums fiksēts Ungārijā  - par 92,2%, Luksemburgā - par 90,5%, Latvijā - par 83,6% un Austrijā - par 81,3%.

"Neskatoties uz ieilgušo situāciju ar Covid-19 pandēmiju, nekustamā īpašuma tirgus Baltijā joprojām ir viens no visstraujāk augošajiem Eiropā. Pat šajā laikā cenas par kvadrātmetru mājokļu sektorā arvien pieaug, un, salīdzinot ar 2019.gadu, pieaug arī darījumu skaits. Šādos apstākļos ir īpaši liels pieprasījums arī pēc mājokļiem jaunos projektos, un pēc sākotnējā piesardzības perioda pandēmijas sākumā redzams, ka pēdējā pusgada laikā aktivizējas arī būvnieki," skaidroja "RIA.com Marketplaces" valdes priekšsēdētājs Artjoms Umanets.

Kamēr vidējais mājokļu cenu pieaugums Eiropā pēdējo desmit gadu laikā bija 26,8%, vairākās valstīs nekustamā īpašuma cenas samazinājušās. Lielākais mājokļu cenu kritums šajā periodā reģistrēts Grieķijā - par 31%, seko Itālija, kurā cenas samazinājušās par 15,5%, Kipra - par 7,7% un Spānijā - par 4,5%.

Pēdējo desmit gadu laikā būtiski augušas arī nekustamā īpašuma īres cenas. Lielākais īres cenu pieaugums, salīdzinot 2020.gada trešo ceturksni ar 2010.gadu, reģistrēts Igaunijā - gandrīz 2,4 reizes, kā arī Lietuvā - 2,1 reizi. Trešo vietu ieņem Īrija ar īres cenu kāpumu 62,2% apmērā, savukārt Latvija īres cenas pieaugušas vidēji par 35%. Lielākais īres cenu kritums desmit gadu periodā reģistrēts Grieķijā - par 25,2% un Kiprā - par 4,5%.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu