Tūrisma nozare aicina ES valstis vienoties par saskaņotiem drošības pasākumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Eiropas tūrisma privāto sektoru pārstāvošo asociāciju tīkls (NET) aicina Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis un likumdevējus turpināt sarunas un vienoties par saskaņotiem drošības pasākumiem, kas, uzlabojoties epidemioloģiskai situācijai, būs nepieciešami veiksmīgai tūrisma un ceļošanas sākšanai, pavēstīja NET pārstāvji Latvijā.

NET atzinīgi vērtē ES valstu un to valdību vadītāju lēmumu saskaņot rīcības plānu attiecībā uz ceļošanas ierobežojumiem, testēšanas un vakcinācijas procesiem, lai mazinātu Covid-19 pandēmijas ietekmi. NET pārstāvji uzsvēra, ka turpmāka sadarbība ir nepieciešama, lai izveidotu stabilu pamatu ceļojumu un tūrisma nozares atjaunošanai.

Vienlaikus NET paziņojumā norādīts - lai gan pašreiz pastiprināta uzmanība tiek pievērsta Covid-19 izplatības ierobežošanai Eiropā, nedrīkst aizmirst par to, kas notiks nākotnē.

"Ceļotāji gaida skaidru paziņojumu par brīdi, kad atkal varēs droši ceļot. Savukārt ceļojumu un tūrisma nozarei ir vajadzīga attīstības perspektīva, lai varētu atsākt uzņēmējdarbību," pauda NET pārstāvji.

NET aicina visus politisko lēmumu pieņēmējus paātrināt vakcinēšanās tempu visā Eiropā; pieņemt kopēju ES pieeju, nosakot saslimstības rādītājus, lai varētu atvieglot ierobežojumus un palielinātu sabiedrības uzticību, kā arī turpināt diskusiju par visiem transporta veidiem par kopēju pasažieru atrašanās vietas veidlapas izveidi.

Tāpat NET uzsvēra, ka nepieciešams izveidot vienotu pierādījumu sistēmu personu veiktajai vakcinācijai un Covid-19 testiem, nodrošināt drošu, pieejamu un efektīvu testēšanas sistēmu, lai aizstātu karantīnas prasības un citus cilvēku brīvas pārvietošanās ierobežojumus un turpināt izvērtēt iespēju aizstāt PCR testus ar antigēna testiem.

NET ieskatā nepieciešams arī savlaicīgi, vismaz piecas dienas iepriekš, paziņot skaidrā un viegli saprotamā veidā informāciju par izmaiņām ierobežojumos un papildu prasībās, ievērot stabilitāti un izvairīties no pastāvīgām izmaiņām ceļošanas ierobežojumos, kā arī ieviest ilgtermiņa stratēģiju, kas tiktu veidota, ņemot vērā citu līdzīgu slimību vai draudu iespējamību nākotnē.

"Lai atjaunotu cilvēku uzticību un nodrošinātu drošu ceļošanu nākotnē, visas mūsu cerības ir saistītas ar šo saskaņoto pasākumu īstenošanas panākumiem," paziņojumā uzsvēra NET.

Tāpat NET uzskata - lai uzņēmumi spētu pārvarēt ilgstošo biznesa iztrūkumu, nozarei ir nepieciešams pastāvīgs finansiāls atbalsts.

NET dalībnieces Latvijā ir Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācija un Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija.

NET ir Eiropas tūrisma privāto sektoru pārstāvošo asociāciju tīkls. NET nolūks ir izstrādāt kopīgus mērķus tūrisma nozarei, lai, sadarbojoties ar politikas veidotājiem un citiem partneriem, tos sasniegtu. Tūrisms ir Eiropas ekonomikas pamatelements. Tas veido vairāk nekā 10% no ES iekšzemes kopprodukta un nodrošina aptuveni 12 miljonus darbavietu, galvenokārt mazajos un vidējos uzņēmumos. Atbilstoši Eiropas Komisijas datiem tūrisms ir trešā lielākā sociālekonomiskā nozare ES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu