"Olainfarm" apturējusi medikamenta "Remantadīns" izplatīšanu tirgū (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Farmācijas kompānija AS "Olainfarm".
Farmācijas kompānija AS "Olainfarm". Foto: Lita Krone/LETA

Ņemot vērā cirkulējošā A tipa gripas vīrusa rezistenci pret adamantāna grupas zālēm, tostarp rimantadīnu, zāļu ražotāja AS "Olainfarm" kopš 2020.gada augusta ir apturējusi medikamenta "Remantadīns" izplatīšanu tirgū, pavēstīja "Olainfarm" valdes loceklis Raimonds Terentjevs.

Viņš skaidroja, ka cirkulējošiem A tipa gripas vīrusiem ir pierādīta rezistence pret M2 inhibitoru jeb adamantāna grupas zālēm, tostarp rimantadīnu, tādēļ patlaban rimantadīns netiek rekomendēts gripas ārstēšanai.

Terentjevs skaidroja, ka Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Globālā gripas uzraudzības un reaģēšanas sistēma uzrauga cirkulējošo gripas vīrusu rezistenci pret pretvīrusu līdzekļiem, lai savlaicīgi sniegtu padomus par pretvīrusu līdzekļu lietošanu ārstēšanā un profilaksē un norāda, ka šobrīd cirkulējošo sezonālo A gripas vīrusu rezistences biežums pret M2 inhibitoriem ir ļoti augsts (virs 99%), tādēļ M2 inhibitoru ("Remanatdīns") rezistences pārbaude patlaban netiek atzīta par prioritāti nacionālos gripas centros. M2 inhibitori ir neefektīvi arī pret B gripas vīrusiem, norādīja Terentjevs.

Līdz ar to PVO patlaban nerekomendē lietot M2 inhibitorus ("Remantadīns") pacientiem, kas inficēti ar cirkulējošiem sezonāliem gripas vīrusiem. Arī paši jaunākie A gripas vīrusi A(H5) un A(H7N9) ir rezistenti pret adamantāna grupas ("Remantadīns") zālēm.

"Svarīgi atzīmēt, ka "Remantadīns" ir zāles, kuras Latvijā izsniedz tikai pret recepti un to Latvijā apstiprinātajā zāļu aprakstā ir minēts, ka rezistence pret atsevišķiem A gripas serotipiem dažādos gados un pasaules reģionos var atšķirties, kā arī apstāklis, ka pretvīrusu līdzekļu lietošana gripas ārstēšanai un profilaksei jānosaka, ievērojot oficiālos ieteikumus. Uzsvērts, ka ārstam, pieņemot lēmumu par rimantadīna lietošanu terapijai un profilaksei, jāņem vērā informācija par cirkulējošo gripas vīrusu tipiem, kā arī pieejamā informācija par vīrusu jutību pret zālēm katrā sezonā un reģionā," skaidroja Terentjevs.

Tomēr, neraugoties uz faktu, ka šobrīd cirkulējošie A tipa gripas vīrusi ir rezistenti pret adamantāna grupas zālēm, rimantadīnu saturošo zāļu patēriņš Latvijā joprojām saglabājās, skaidroja Terentjevs. Rūpējoties par savā atbildībā esošo zāļu jēgpilnu lietošanu un lai novērstu to nepamatotu lietošanu, "Olainfarm" no 2020.gada 25.augusta ir apturējusi zāļu "Remantadīns" izplatīšanu Latvijas zāļu tirgū.

Terentjevs skaidroja, ka kā galvenās metodes gripas infekcijas profilaksei un ārstēšanai tiek rekomendētas vakcinācija, kā arī pret sezonā cirkulējošiem gripas vīrusiem jutīga antivirāla terapija un simptomātiska ārstēšana saskaņā ar spēkā esošiem ieteikumiem konkrētajā gripas sezonā.

"Šajā kontekstā "Olainfarm" Latvijas veselības aprūpes speciālistiem un atbilstošajām ārstu asociācijām ir izplatījusi informatīvu vēstuli, kuru apņemas arī turpmāk izplatīt katru gadu, tuvojoties nākamajai gripas sezonai vai tiklīdz būs jauni dati par gripas jutību pret adamantāna grupas zālēm, jo, rezistence pret atsevišķiem A gripas serotipiem dažādos gados var atšķirties," pauda Terentjevs.

"Olainfarm" koncerna apgrozījums 2019.gadā bija 137,219 miljoni eiro, kas ir par 10,4% vairāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa pieauga 2,2 reizes un bija 23,628 miljoni eiro. Vienlaikus paša "Olainfarm" apgrozījums 2019.gadā bija 104,363 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 12,2% salīdzinājumā ar 2018.gadu, bet kompānijas peļņa palielinājās 2,5 reizes un sasniedza 22,239 miljonus eiro.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu