Attālinātais darbs veicina pieprasījumu pēc klēpjdatoriem (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Nepilna gada laikā pandēmija ne vien mainījusi daudzus mūsu ieradumus, bet arī transformējusi mājsaimniecību plānojumu. Lielāku mājokļu īpašnieki iekārtojuši darbistabu vai vismaz darba stūri, bet citiem par biroja un skolas hibrīdu kļuvusi visa dzīvojamā platība, pieaugušajiem un bērniem pēc vajadzības migrējot no virtuves galda uz dīvānu vai piemetoties uz grīdas.

Nepieciešamība būt mobiliem, ievērojami mainījusi pieprasījumu pēc atbilstoša tehniskā nodrošinājuma. Ja vēl pirms gada Baltijas mājsaimniecībās dominēja galddatori, tad kopš marta dramatiski pieaudzis pieprasījums pēc klēpjdatoriem. Tos lielā skaitā iepērk ne vien uzņēmumi attālināti strādājošiem darbiniekiem, bet arī vecāki saviem bērniem.

“Šie ir traki laiki IT kompānijām. Pēdējā gadā pieprasījums pēc datortehnikas un informācijas tehnoloģiju risinājumiem ir dramatiski pieaudzis. Piemēram, klēpjdatoru pārdošanas apjomi Baltijā 2020. gada 4.ceturtksnī ir par 86% augstāki nekā šajā pašā periodā gadu iepriekš,” intervijā TVNET stāsta HP Finland Oy Baltijas biznesa attīstības vadītājs Mantas Gabrijolavičus. Visa gada griezumā pieaugums bijis vēl iespaidīgāks – 122%. Tātad pērn pārdots 2,2 reizes vairāk klēpjdatoru nekā 2019. gadā.

Mikromobilitāte mājoklī

Lai arī kopumā Baltijā tehnoloģiskais nodrošinājums ir augstā līmenī, pilnīgam attālinātam darbam vairums uzņēmumu nebija gatavi. Jo īpaši apstākļiem, ka mājās pastāvīgi strādās vai mācīsies gandrīz visi ģimenes locekļi.

“Ar vienu ģimenes datoru vairs nepietiek, turklāt galddatori nespēj atrisināt darba vietas trūkuma problēmu. Klēpjdatori šajā ziņā ir piemērotāki, jo ar tiem var strādāt kaut dīvānā un viegli mainīt atrašanās vietu. Tādēļ daudzas ģimenes pagājušogad nopirka savu pirmo klēpjdatoru,”pavasarī aizsākto tendenci, kas šobrīd tikai pieņemas spēkā, izklāsta M. Gabrijolavičus, “skandināvi šim izaicinājumam bija labāk sagatavojušies, jo tur lielai daļa cilvēku jau bija klēpjdatori. Līdz ar to pārejā uz attālināto darbu bija vieglāka. Taču tagad Baltija un arī Latvija sāk ziemeļniekus iedzīt.”

“Vislielākais pieprasījums ir pēc kompaktiem klēpjdatoriem ar 14 collu ekrānu. Lietotājiem ir svarīgi, lai datoram būtu laba veiktspēja un arī ietilpīga baterija, kas ļautu ar vienu uzlādi strādāt visu darba dienu, pat 14 stundas. Tas ļauj darbiniekiem mobili pārvietoties no vienas istabas uz citu,” pircēju vēlmes izklāsta HP Biznesa attīstības vadītāja Latvijā Aiga Šica. Pieprasītākie bijuši datori ar AMD procesoriem, jo to jaunākā paaudze izceļas ar augstu veiktspēju un arī finansiāli ir izdevīgi.

Izturīgi un droši

Uzņēmumiem svarīgi, lai datoru būtu izturīgi un pārbaudīti kritienu testos. Darba devēji apzinās, ka darbiniekiem mājās ir bērni, mājdzīvnieki un biroja prasībām neatbilstoša vide, tādēļ jārēķinās, ka ierīces varētu tikt nogrūstas zemē. Bieži vien no klientiem kā obligāta prasība izskanēja dažādi drošības risinājumi – pirkstu nospiedumu lasītāji, drošības sistēmas BIOS līmenī un iespēja pieslēgties ierīcei attālināti. Īpaši svarīgi tas ir finanšu iestādēm. Uzņēmumi arī meklē ierīces ar labām tīmekļkamerām, kuras var fiziski aizvērt, kvalitatīviem mikrofoniem un skaļiem skaļruņiem, lai videokonferencēs varētu pilnvērtīgi piedalīties bez papildu aksesuāru iegādes. Biznesa klases lietotāju vidū iecienītākās sērijas aizvadītajā gadā bija EliteBook 800 un ProBook 400.

“Covid-19 izraisītā pandēmija ieviesa būtiskas korekcijas GASO biznesa procesos un attālinātais darbs pieprasīja arī atbilstošu tehnoloģiju izmantošanu. Lai nodrošinātu maksimālu produktivitāti, tika iegādāts pilns mobilitātes datorkomplekts, tajā skaitā dokstacija darba kabinetā un datorsoma ar lādētāju darbam no mājām. Papildu tika iegādāta arī nepieciešamā biroja programmatūra, lai īstenotu darbu tiešsaistē. Tā kā ikdiena nav iedomājama bez sanāksmēm tiešsaistē, visi datori ir atbilstoši aprīkoti ar iebūvētām kamerām un austiņām, jo strādājot no mājām jārēķinās, ka tas var traucēt arī citiem ģimenes locekļiem. Turklāt skaņa sanāksmēs ir būtiski kvalitatīvāka, ja izmanto ārējo mikrofonu,” pieredzē par uzņēmuma strauju pāreju uz attālināto darbu dalās A/S GASO Informācijas tehnoloģiju departamenta IT uzturēšanas un drošības daļas vadītājs Kaspars Kiesners, “ņemot vērā, ka datori tiek izmantoti ārpus uzņēmuma telpām, īpaši svarīgi ir parūpēties par to aizsardzību, tādēļ bija svarīgi iegādāties tieši biznesa klases tehniku, kas nodrošina uzņēmuma datu aizsardzību un tehnikas zaudēšanas gadījumā nebūtu jāuztraucas, ka neautorizētas personas varētu piekļūt uzņēmuma datiem.”

Ar skatu uz rītdienu

Nākamās būtiskākās prasības bija datoru akumulatoriem un veiktspējai, jo datori ikdienā tiek intensīvi izmantoti kustībā. Attīstoties programmatūrai un izmantojot tās jaunākās versijas, arī datori kļūst "ilgāk domājoši", tādēļ bija svarīgi, lai straujajā tehnoloģiju un programmatūras attīstības laikmetā ātrdarbības jautājums nebūtu mūsu dienaskārtībā 5 gadu perspektīvā.

“GASO arī rūpējas par ilgtspēju un sociālo atbildību, tādēļ izvēloties datortehniku tika ņemta vērā arī datortehnikas energoefektivitāte, kas ilgtermiņā radīs ne tikai pozitīvu ietekmi uz vidi, bet arī ietaupījumus uzņēmumam elektroenerģijas izmantošanā. Ņemot vērā, ka datoru tehniku iegādājāmies lielākā apjomā, svarīgi ir padomāt, kā ātri un efektīvi īstenot datoru nomaiņas procesu. Pareizi izplānots datortehnikas nomaiņas process ir kritisks veiksmes faktors, lai process noritētu gludi un bez aizķeršanās,” uzsver K. Kiesners.

Jauni izaicinājumi ražotājiem

Neparastā situācija pasaulē ir interesants un vienlaikus pārdzīvojumiem bagāts posms tehnoloģiju uzņēmumiem. Tiem steigā jāapzina klientu jaunās prasības, jāatrod risinājumi un ātri jāpārvērš inovācijas reālos produktos.

Šī brīža prioritātes ir padarīt vēl drošākus datu apmaiņas risinājumus un izstrādāt uzticamas mākslīgā intelekta skaņas slāpēšanas tehnoloģijas, lai sanāksmēs netraucētu bērnu trokšņošana fonā vai suņa rejas. Savukārt ražošanā jātiek galā ar lēnāku komponenšu piegādes tīklu un nepieciešamību strādāt vēl produktīvāk. Pieprasījums pēc skaitļotājiem pasaulē pieaudzis par 60-80%, taču joprojām seši no katriem desmit attālināti strādājošajiem darba vajadzībām izmanto savu personīgo datoru, liecina HP apkopotie pētījumu dati.

Tātad uz jaunām ierīcēm joprojām pretendē miljoniem cilvēku, taču datoru ceļš no rūpnīcas līdz patērētājiem kļuvis divreiz ilgāks loģistikas apgrūtinājumu dēļ. Daudzviet kravas ar lidmašīnām tiek vestas reti un nākas paļauties uz vilcienu satiksmi. Tādēļ pircējiem nākas apbruņoties ar pacietību un gaidīt, kad pie durvīm klauvēs kurjers, lai nodotu darbam nepieciešamās iekārtas.

Raksts tapis sadarbībā ar "Datakom".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu