Rīgas zoodārza apmeklētāji vēršas policijā par izlaidušos ķenguru (39)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kingarū
Kingarū Foto: TVNET

Rīgas zoodārza darbiniekiem pēdējā laikā bieži nācies atbildēt uz jautājumu, kāpēc rudais ķengurs Kingarū tā guļ uz muguras, daudzuprāt, nedabiskā pozā. Kāda apmeklētāja dzīvniekmīlestības jūtas aizskartas tik spēcīgi, ka cilvēks vērsies Valsts policijā, uzskatot, ka šāda uzvedība liecina par dzīvnieka kritisku veselības stāvokli, TVNET uzzināja zoodārzā. 

Zoodārzs savukārt mudina - atļaujiet ķenguram gulēt tā, kā viņam patīk!

Pēc ilgstošas komunikācijas ar policijas pārstāvjiem, kas šādu “izlaidīgu” ķengura gulēšanu sliecās uzskatīt par nepiedienīgu un apmeklētāju dzīvniekmīlestības jūtas aizskarošu, zoodārzs varētu izskatīt trīs iespējas, kā situāciju risināt, iespaidojot vai nu ķengura, vai arī zoodārza apmeklētāju dabisko uzvedību.

Viena no iespējām būtu izslēgt grīdas apsildi, lai neveicinātu dzīvnieka vēlmi gulēt siltākajā un komfortablākajā vietā. Otra iespēja – nepārtraukti radīt dzīvniekam stresu, lai tas visu laiku atrastos trauksmes stāvoklī un neatļautos relaksēti nogulties.

"Pastāv, protams, trešā iespēja, mūsuprāt, vienīgā pareizā – cerēt uz apmeklētāju uzticēšanos zoodārza darbinieku profesionalitātei un dzīvnieku uzvedības un paradumu pārzināšanai. Esam pārliecināti, ka vairums zoodārza apmeklētāju Kingarū neparasto gulēšanas pozu uzlūko ar labvēlīgu smaidu," norāda zoodārzā. 

Tiem, kas ķengura uzvedībā saskata veselības problēmas, kopēji atgādina, ka rudie ķenguri Rīgas zoodārzā regulāri vairojas un vēl nesen visi priecājās par ķengurēnu, kurš sāka patstāvīgas gaitas ārpus mammas somas. Tas ir pamats domāt, ka dzīvnieki jūtas labi.

Speciālisti arī norāda, ka ķenguriem raksturīga visai spontāna reakcija uz jebkuru traucējumu, tāpēc mītnes apsildei nevar tikt izmantoti radiatori un tajā ierīkota apsildāmā grīda. "Tad nu ķenguri meklē vietu, kur vissiltāk… Šeit arī atbilde, kāpēc mītnes iekārtojumā nav zaru, plauktu u.c. Klajā stepe, kurā ķenguri dzīvo savvaļā, arī ir klajums, kur, strauji skrienot, nav šķēršļu, ar ko sadurties," skaidro zoodārzā.

Ķenguru mītne tiek uzkopta katru dienu ap plkst.12, kad tiek veikta arī mītnes grīdas dezinfekcija un barības izvietošana. Vasarā, kad ķenguriem ir karsti, tie izrok vēsajās smiltīs bedri un apguļas tajā līdzīgā pozā. Tātad – ne iekštelpu grīda vainīga.

Kopumā Rīgas Zooloģiskā dārza kolekcijā ir četri rudie ķenguri un seši purva valabiji.

Rīgas zoodārzs lūdz apmeklētājus: "Ļaujiet ķenguram Kingarū gulēt tā, kā viņam patīk, nevis tā, kā jums gribas! Pasmaidiet, nevis dusmojieties! Tā būs labāk visiem!"

Valsts policija sociālajā tīklā "Twitter" raksta, ka policija saņēmusi izsaukumu no zoodārza apmeklētājas, kura ziņoja par ķengura, iespējams, slikto veselības stāvokli un gulēšanu nedabiskā pozā.

Policija pārbaudīja informāciju, pieņēma paskaidrojumu no zoodārza atbildīgās personas. "Ķenguram viss labi, iedzīvotāja sniegtā info neapstiprinājās," vēsta Valsts policija.

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu