Pētījumā atklāti nepatīkami fakti par darba apstākļiem vienā no ietekmīgajām bankām pasaulē (10)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Banka “Goldman Sachs” ir zināma visā pasaulē. Tās analītiķu viedoklis vienmēr tiek augstu novērtēts dažādu finanšu jautājumu analīzē. Tomēr “Goldman Sachs” jaunāko analītiķu vidū veiktais pētījums atklāj nepatīkamu ainu par darba apstākļiem šajā bankā.

Aptuveni ducis bankas analītiķu, kuri uzņēmumā strādā pirmo gadu, aptaujā atklājuši, ka viņi vidēji strādā vairāk nekā 95 stundas nedēļā un guļ tikai piecas stundas naktī. Turklāt ilgstoši tiek ļaunprātīgi izmantots jaunais darbaspēks. Lielākā daļa aptaujāto uzsver, ka viņu garīgā veselība ir ievērojami pasliktinājusies, kopš viņi sāka strādāt investīciju bankā.

“Bija brīdis, kad man nebija laika ēst, smēķēt vai darīt ko citu, kā vien strādāt no rīta līdz pusnaktij,” ziņojumā norāda kāds analītiķis.

“Bloomberg” ziņo, ka aptaujā piedalījušies 13 bankas analītiķu grupa, kuri investīciju bankā strādā pirmo gadu. Februārī tika prezentēti aptaujas rezultāti arī bankas vadībai, un šonedēļ pētījuma secinājumi tiek publiskoti plašākai sabiedrībai.  

“Goldman Sachs” pārstāvji gan uzsver, ka banka ieklausās savu darbinieku bažās un strādā pie dažādiem risinājumiem.

“Mēs atzīstam, ka mūsu cilvēki ir ļoti aizņemti, jo mūsu bizness ir ļoti darbietilpīgs, un darba apjomi ir vēsturiski augstākajos līmeņos,” teikts bankas paziņojumā.

“Gadu pēc Covid krīzes sākuma cilvēki, protams, ir diezgan izsmēluši sevi, un tāpēc mēs uzklausām viņu problēmas un veicam daudzus pasākumus, lai risinātu dažādās problēmas,” sacīja bankas pārstāvji.

Tikai retais cilvēks, kurš sāk darbību Volstrītas banku pasaulē, domā, ka darbs ik dienas būs no deviņiem rītā līdz pieciem vakarā. Pētījumā bankas jaunākie analītiķi faktiski ir lūguši savu darba devēju saīsināt iknedēļas darba laiku līdz 80 stundām nedēļā, tas ir, vidēji par trīs stundām dienā.

“Mēs strādājam vidēji 95 stundas nedēļā, kas ir ārpus jebkāda “smaga darba līmeņa”, tas ir nehumāni,” norādīja viens no bankas analītiķiem.

Visi aptaujātie norādīja, ka viņu ilgās darba stundas ir būtiski pasliktinājušas attiecības ar draugiem un ģimeni. Aptuveni trīs ceturtdaļas aptaujāto teica, ka viņi ir cietuši no vardarbības darbavietā. Tāpat viņi atzinuši, ka ir meklējuši, vai tikai apsver iespēju meklēt palīdzību garīgās veselības jautājumos.

“Mans ķermenis fiziski visu laiku sāp, un garīgi es atrodos patiešām tumšā vietā,” aptaujā atklāja viens no bankas analītiķiem.

Gandrīz visi aptaujātie atklājuši, ka viņi izjūt spiedienu no “nereāliem termiņiem”, tāpat viņi ir ignorēti kopējās sapulcēs. Pētījuma ziņojumā arī piedāvāti risinājumi vadībai, lai palīdzētu labot situāciju.

“Lai veiktu labāku darbu un lai efektīvāk sniegtu pakalpojumus bankas klientiem, mums ir jāatpūšas un jāatbrīvojas no nepārvaramām pretrunām darba vidē,” teikts pētījuma ziņojumā.

Lai gan Volstrītas bankas, un it īpaši “Goldman Sachs”, ir zināmas ar ļoti augstām algām un vēl augstākām prēmijām, tas ne vienmēr attiecas uz pirmā gada analītiķiem, kas atrodas “finanšu pasaules pārtikas ķēdes pašā apakšā”.

Pētījumā atklātās sūdzības ir pretrunā ar tēla maiņu, ko Volstrītas bankas cenšas veikt pēdējo gadu laikā. Saskaroties ar arvien pieaugošu konkurenci attiecībā uz talantu piesaisti no Silīcija ielejas, bankas pat ir mainījušas dreskodu, ļaujot, piemēram, programmētājiem uz darbu nākt džinsu biksēs un kedās, tādējādi atbrīvojoties formālā uzvalku un kaklasaišu stila.

“Goldman Sachs” uzsver, ka ir radījis noteikumus, lai aizsargātu jaunākos baņķierus nedēļas nogalēs. Ir ieviests “sestdienas noteikums”, kas liedz strādājošajiem analītiķiem atrasties biroja telpās  no piektdienas plkst. 21 līdz svētdienas deviņiem rītā, izņemot retus gadījumus. Tomēr šis noteikums, pēc analītiķu domām, ne vienmēr tiek ievērots, un nākas strādāt arī bez brīvdienām.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu