"Qantas" vadītājs: Vakcīnām jābūt obligātām, ja vēlamies atdzīvināt aviācijas nozari (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Austrālijas aviokompānijas “Qantas” vadītājs britu raidorganizācijai BBC uzsvēra, ka “valdības vēlas uzstāt” uz obligātām vakcīnām ceļotājiem, kas vēlas pārvietoties starp dažādām valstīm.

Tiek norādīts, ka vakcīnas pret Covid-19 tiek uzskatītas par ļoti svarīgām, lai atdzīvinātu civilās aviācijas nozari, kuras pasažieru skaits pasaulē pagājušajā gadā samazinājās par 75,6%.

Kompānijas vadītājs Alans Džoiss norādīja, ka vairāku valstu valdības par vakcināciju runā kā par “galveno ieceļošanas nosacījumu”. Ja par to netiktu runāts valstiskā līmenī, Džoisa vadītā aviokompānija, visticamāk, pati īstenotu savu politiku attiecībā uz vakcīnām.

“Mūsu pienākums ir rūpēties par saviem pasažieriem un mūsu apkalpi. Visiem mūsu lidmašīnās ir jābūt drošībā,” teica Džoiss. Viņaprāt, tas kļūtu par svarīgu priekšnoteikumu, lai varētu rezervēt aviobiļetes.

Tāpat Džoiss ir pārliecināts, ka pasažieri būtu gatavi pieņemt pārmaiņas. “Lielākā daļa mūsu klientu domā, ka šī ir lieliska ideja - 90% cilvēku, kurus esam aptaujājuši, uzskata, ka vajadzētu obligāti pieprasīt cilvēkiem vakcinēties, lai atļautu starptautiskos ceļojumus.”

Šādai idejai ir arī spēcīgi pretinieki, piemēram, Pasaules Veselības organizācija. Tās digitālās veselības un inovāciju direktors Bernardo Mariano sacīja: “Mēs neatbalstām faktu, ka vakcinācijas pasei jābūt obligātam ceļojumu nosacījumam.”

Viņš piebilda, ka neatkarīgi no tā, ko vēlas privātais sektors, būtu nepieciešama vienota pieeja no valdību puses, lai šādas pārmaiņas būtu patiesi efektīvas.

Aviācija ir svarīga ļoti svarīga pasaules ekonomikas nozare. Starptautiskā Gaisa transporta asociācija (IATA) lēš, ka nozare nodrošina aptuveni 1,8 triljonu ASV dolāru vērtu ekonomisko aktivitāti.

Tomēr valdību noteiktie ierobežojumi un bažas par koronavīrusa izplatību ir izraisījušas vēl nebijušu pasažieru skaita kritumu nozarē, kas 2019. gadā pārvadāja 4,5 miljardus cilvēku visā pasaulē.

Džoiss norāda, ka, “līdzko Austrālija atvērs savas starptautiskās robežas, vīruss jau nekur nepazudīs, tas turpinās cirkulēt”.

“Tās būs lielas pārmaiņas lielai daļai Austrālijas iedzīvotāju, lai to atzītu par pieņemamu faktu,” viņš teica. “Mēs pārvaldām šo vīrusa risku tik daudzās citās dzīves jomās.”

Netiek izslēgta iespējamība, ka aviopārvadājumu cenas būs augstākas nekā 2019. gadā. Tiesa gan, augstākas būs arī drošības prasības pasažieriem. Džoiss uzsver, ka “Qantas” nav vienīgā aviokompānija, kas plāno atgūties, nosakot daudz nozīmīgākus drošības pasākumus, – šis jautājums ir dienaskārtībā daudzām aviokompānijām.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu