Mašīnbūves industrija gaida automātikas un robotikas speciālistus

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

«Darba devēji ir ieinteresēti, lai būtu pēc iespējas vairāk kvalificētu inženieru,» saka uzņēmuma «Peruza» valdes priekšsēdētājs Arnis Petrānis. Viņš labi pārzina procesus nozarē, jo vienlaikus ir arī Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas padomes priekšsēdētājs, un stāsta, ka industrija īpaši gaida jaunos inženierus, kuri labi pārzina automatizācijas un robotizācijas procesus, jo ražošanas līnijas vairs nav iedomājamas bez mākslīgā intelekta.  

«Peruza» ražo pārtikas rūpniecības iekārtas un tās piegādā lielākoties zivju apstrādes uzņēmumiem visā pasaulē. A. Petrānis saka – mašīnbūves nozare atbrīvojas no mazkvalificēta darbaspēka un viņu vietā darbā pieņem augsti izglītotus inženierus, jo «neviena iekārta vairs nedarbojas tikai ar mehāniku – vai tās ir sadzīves, vai industrijas vajadzībām būvētas iekārtas, tās visas ir automatizētas, un šis process attīstās vēl tālāk, jo iekārtu ražošanā tiek izmantoti roboti un datorredze.»

A. Petrānis atzīst, ka inženieru trūkst visā nozarē, sākot no slimnīcām, kur nepieciešami ārstniecības iekārtas apkalpojošie speciālisti un beidzot ar dzīvojamo sektoru, kur vajadzīgi siltumsistēmu inženieri, pie tam darba lauks ir plašs – vieni konstruē gudrās mašīnas, savukārt citi nodrošina to ekspluatāciju – arī to vairs nevar izdarīt darbinieki bez pamatīgām zināšanām.

Foto: Publicitātes foto

 «Peruzai» ir savs konstruktoru departaments, kur strādā arī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) absolventi. Nozarei visvairāk nepieciešami mehatronikas speciālisti, jo viņi pārzina gan mehānikas pamatprincipus, gan mašīnu automatizāciju. A. Petrānis jau daudzus gadus piedalās RTU Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes bakalaura un maģistra darbu aizstāvēšanā un saka – nozarei tik ļoti vajag speciālistus, ka uzņēmumi piesaista pat pamatstudiju programmu studentus. Tomēr viņš iesaka neapstāties tikai pie bakalaura grāda: «Protams, ir vilinājums ātri nopelnīt, bet ir saprātīgi papildināt zināšanas, lai varētu celt savu kvalifikāciju.»

Uzņēmumiem vērtīgs ieguvums ir ne tikai darbinieki, kuri pabeiguši maģistrantūru, bet jo īpaši tie, kuri studē doktorantūrā un sava zinātniskā darba atziņas un pētījumu rezultātus var izmantot praksē. Šādi darbinieki ir daudz plašāk pieprasīti un darba tirgū var atrast labāku pozīciju nekā tie, kuri aprobežojas tikai ar bakalaura grādu.

Vairāk informācijas par studijām RTU – stude.rtu.lv.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu