Neredzamā krīze, kas nu kļuvusi redzama (11)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Covid-19 pandēmijas sekas vissmagāk izjūt sievietes. Miljoniem sieviešu visā pasaulē ir zaudējušas darbu, kā arī ļoti daudzām sievietēm ir nācies samazināt darba slodzi, lai spētu tikt galā ar bērnu aprūpi un darbiem mājās, vēsta CNN.

“Oxfam International” pētījumā aprēķināts, ka sievietes visā pasaulē pagājušajā gadā zaudējušas vairāk nekā 800 miljardus dolāru. Tas ir vairāk nekā 98 pasaules valstu tirdzniecības apjoms. Tas ir arī vairāk par “Amazon” tirgus vērtību, kas pagājušajā gadā sasniedza 700 miljardu dolāru atzīmi, un tas ir vairāk par 2020. gada ASV aizsardzības budžetu, kas bija 721,5 miljardu dolāru vērtībā.

“Covid-19 ekonomiskās sekas ir īpaši smagas sievietēm, kuras ir neproporcionāli daudz pārstāvētas zemu ienākumu sektoros, viņas saņem mazāk papildu labumu, un sievietēm ir arī zemāka drošība par savu darbu nekā vīriešiem,” sacīja “Oxfam International” izpilddirektore Gabriela Bušēra.

“Tā vietā, lai saprastu, ka tas nav pareizi, valstu valdības pret sieviešu darba vietām ir izturējušās kā pret vienreiz lietojamiem traukiem, tā rezultātā sievietes visā pasaulē ir zaudējušas vismaz 800 miljardu dolāru lielus ienākumus,” sacīja Bušēra.

Organizācija uzsver – šie ir dati tikai par formālo nodarbinātību, kurā nav ņemti vērā ienākumu zaudējumi neformālajā darba sektorā, kurā strādā miljoniem sieviešu, kas algas saņem neoficiāli. Šo strādājošo vidū ir mājsaimnieces, pārdevējas un rūpnīcās strādājošās.

“Covid-19 pandēmija ir radījusi ļoti smagu triecienu sieviešu darbaspēkam. Raugoties globāli, vairāk nekā 64 miljoni sieviešu pagājušajā gadā zaudēja darbu. Tas ir aptuveni 5% no kopējā sieviešu darbavietu apjoma. Vīriešiem šis rādītājs ir 3,9%,” norāda “Oxfam”.

“Nevienlīdzības krīze pasaulē plauka vēl pirms 2020. gada pandēmijas, un pašlaik tā burtiski ir eksplodējusi. Tas ir rezultāts tam, ka dzimumu vienlīdzības politikai lielākajā daļā pasaules ir nepietiekami vai vispār nav pievērsta uzmanība.

Tagad ļoti lielai daļai sieviešu nākas vienatnē cīnīties ar sistēmiskām kļūdām, kas arī ir radījušas šo situāciju,”

teica “Oxfam America” Sieviešu ekonomikas nodaļas vadītāja Mara Bolīsa.

Covid-19 krīzes ietekmei uz sieviešu nodarbinātību un ekonomiku var būt ļoti nopietnas ilgtermiņa sekas. Vēl pirms pandēmijas liela daļa sieviešu par vienu un to pašu darbu saņēma mazāku algu nekā vīrieši. Pēc ANO aprēķiniem, visā pasaulē sievietes nopelna 77 centus pret katru dolāru, ko nopelna vīrieši. Koronavīrusa krīze varētu būt padziļinājusi krīzi, kas padarīs dzimumu nevienlīdzību vēl smagāku, un atšķirības atalgojumā starp dzimumiem palielināsies.

“Neredzamā krīze šajā situācija kļuva redzama,” sacīja Bolīsa.

Tagad, kad tiek paredzēta ekonomiskā atlabšana, jo notiek sekmīgas vakcinēšanās kampaņas un turpinās atbalsta programmas uzņēmumiem, liela uzmanība jāpievērš arī sieviešu situācijai, lai krīzi nepadarītu vēl sliktāku.

“Godīga un ilgtspējīga ekonomikas atlabšana ir tā, kam jāatbalsta arī sieviešu nodarbinātība, kā arī jāatbalsta sievietes, kuras veic neapmaksātu darbu, piemēram, pēc apmaksāta darba laika beigām pilnībā iesaistās bērnu audzināšanā un kāda tuvinieka aprūpē,” norāda Bušera.

Iepriekš vēstīts, ka koronavīrusa pandēmija ir par vienu paaudzi atsviedusi atpakaļ iecerēto dzimumu līdztiesību pasaulē, konstatēts ziņojumā, ko martā publicēja Pasaules ekonomikas forums (WEF).

Sievietes pandēmijas laikā ir zaudējušas darbu vairāk nekā vīrieši - tas noticis ar 5% sieviešu un 3,9% vīriešu, teikts ziņojumā, atsaucoties uz Starptautiskās Darba organizācijas (ILO) datiem. Tas daļēji noticis tāpēc, ka sievietes biežāk strādā nozarēs, kuras smagāk skāruši pandēmijas dēļ noteiktie ierobežojumi.

Sievietes arī nesamērīgi vairāk ir ietekmējusi aprūpes iestāžu slēgšana, jo uz sievietēm vairāk gulstas mājsaimniecības darbi, bērnu aprūpe un gados vecu cilvēku aprūpe.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu