Japāna ļoti dārgās krustcelēs: aprēķināti aptuvenie zaudējumi olimpiādes atcelšanas gadījumā

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Tokijas olimpisko spēļu atcelšana Japānas ekonomikai nodarītu lielu postu. Jau pašlaik Japānas ekonomikai draud vismaz 10% dziļa recesija, brīdinājuši ekonomisti.

Aģentūra “Bloomberg” vēsta: premjerministrs Jošihide Suga uzstāj, ka olimpiskās spēles šogad notiks kā plānots, savukārt Covid-19 izraisītā ārkārtas situācija Japānā tiks pagarināta līdz jūnija vidum, kas ir nepilnu mēnesi pirms olimpisko spēļu atklāšanas. Analītiķi norāda, ka ārkārtas situācijas pagarinājums palielina iespējamību, ka Japānas ekonomika piedzīvos dziļu lejupslīdi otro ceturksni pēc kārtas.

Olimpisko spēļu atcelšana pēdējā brīdī, kā arī atkārtota ārkārtas stāvokļa pagarināšana radītu smagu triecienu ekonomikai, tādējādi zaudējot cerības uz tās atlabšanu jau šovasar. “Bloomberg Economics” apskatnieks Juki Masujima norāda, ka olimpiādes atcelšana samazinātu Japānas šī gada ekonomikas izaugsmi par vismaz 1,7 procentpunktiem.

“Olimpisko spēļu atcelšana rezultētos tajā, ka jau tā sliktā situācija pasliktinātos un tai būtu plaša ietekme uz ekonomiku,”

norādīja Masujima, kurš savās prognozēs par Japānas ekonomiku ir ņēmis vērā scenāriju, kurā olimpiskās spēles netiek atceltas.

Citi ekonomisti norāda, ka olimpisko spēļu atcelšanai noteikti būs ietekme uz ekonomiku. Tomēr savs iespaids uz ekonomiku būs arī gadījumā, ja spēles notiks, – liels risks ir gadījumā, ja olimpiādes laikā Japānā sāks izplatīties dažādi jauni vīrusa varianti.

Kamēr Japāna ir izpelnījusies uzslavas par situācijas kontrolēšanu pirmajā Covid-19 krīzes fāzē, tā tagad maksā dārgu cenu par ļoti lēnu vakcinācijas kampaņas īstenošanu, jo valsts ir spiesta pagarināt ārkārtas stāvokli un ar to saistītos ierobežojumus. Tas tiek darīts ar mērķi atslogot jau tā pārslogoto veselības aprūpes sistēmu, kam ir jātiek galā ar ļoti lielu saslimstības gadījumu skaitu ar Covid-19.

Ņemot vērā pašreizējo situāciju, diskusijas par to, vai spēlēm ir jānotiek, kļūst arvien aktīvākas. Jaunākās aptaujas liecina, ka lielākā daļa Japānas sabiedrības ir pret olimpisko spēļu norisi šogad, tāpat arī vairāki prominenti biznesa līderi ir apšaubījuši olimpiādes nepieciešamību. “Asahi Shimbun”, kas ir viens no lielākajiem dienas laikrakstiem Japānā, kā arī olimpiādes sponsors, trešdien paziņoja, ka olimpiāde ir jāatceļ.

Atsevišķas komandas ir atcēlušas savas treniņnometnes Japānā, ņemot vērā augstos riskus. ASV nacionālā vieglatlētikas komanda bija plānojusi piedalīties nometnē Čibas prefektūrā netālu no Tokijas. Savukārt Austrālijas regbija-7 komanda paziņoja par treniņnometnes atcelšanu Odavarā.

Ja spēles tik tiešām tiks atceltas, ekonomisti ir vienisprātis, ka tās būs ļoti sliktas ziņas ekonomikai, kas jau tā saskaras ar ļoti lielām grūtībām.

“Mums nevajadzētu nevienu nosodīt, ja olimpiādi rīkojam ekonomiskā labuma vadīti. Ja šo notikumu var īstenot bez jebkādām papildu problēmām veselības aprūpes sistēmai, tad mums tas ir jādara.

Ja ir riski veselības aprūpei, tad skaidrs – spēles ir jāatceļ,” norāda “Dai-Ichi Life Resarch Institute” vecākais ekonomists Tošihiro Nagahama.

Nagahama aprēķinājis, ka olimpisko spēļu atcelšana nozīmētu 1,4 triljonu jenu (10,5 miljardu eiro) lielus zaudējumus. Savukārt Takahide Kiuči no Nomuras Izpētes institūta lēš, ka zaudējumi būs mērāmi vismaz 1,8 triljonos jenu (13,5 miljardos eiro).

Kiuči brīdina, ka arī gadījumā, ja olimpiskās spēles notiek, var nākties piedzīvot problēmas ekonomikā. Tas ar nosacījumu, ja olimpiādes dēļ Japānā palielinās saslimšanas gadījumu skaits ar Covid-19, kā dēļ Japānā atkal būs jāievieš dažādi ierobežojumi.

“Ekonomiskie ieguvumi no šā pasākuma šajā situācijā nemaz nav tik lieli. Ja olimpiādes dēļ būs saslimstības pieaugums, tad mums ilgtermiņā būs dažādas problēmas,” saka Kiuči.

“Barclays Securities” ekonomists Kazuma Maeda norāda, ka ekonomikas izaugsmei lielas problēmas sagādā ārkārtas stāvokļa pagarināšana, taču olimpiskās spēles ir otršķirīgs faktors.

“Domāju, ka mums ir vairāk uzmanības jāpievērš vakcinācijas kampaņas paplašināšanai, nevis nepārtraukti domāt par to, ko darīt ar olimpiskajām spēlēm. Es domāju, ka vakcinācijas kampaņas īstenošana pašlaik ir svarīgāka,” tā Maeda.

Plānots, ka 2020. gada vasaras olimpiskās spēles Tokijā notiks šovasar – no 23. jūlija līdz 8. augustam. Sākotnēji tās bija plānots aizvadīt pagājušajā gadā šajos pašos datumos, taču pandēmijas dēļ olimpiāde tika pārcelta gadu vēlāk. Tomēr pašlaik Japānā aktīvi tiek diskutēts par olimpiādes atcelšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu