"Latvenergo": Tehnoloģiju progress sekmēs vēja elektrostaciju attīstību (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vēja turbīnas
Vēja turbīnas Foto: Unsplash

Tehnoloģiju progress sekmēs vēja elektrostaciju attīstību, aģentūrai LETA norādīja AS "Latvenergo" Izpētes un attīstības direktors Māris Balodis.

Viņš skaidroja, ka lielākas turbīnas var izmantot vairāk vēja enerģijas un izmantot vēju lielākā augstumā, attiecīgi palielinot turbīnu jaudas izmantošanas koeficientu.

"Tas ir ļāvis būtiski samazināt elektroenerģijas ģenerācijas izmaksas. Savukārt elektroenerģijas ģenerācijas izmaksu pazeminājums kopā ar politiskiem lēmumiem rada labvēlīgu mēroga efektu, samazinot kapitālieguldījumus," sacīja Balodis.

Viņš atzīmēja, ka Starptautiskā Atjaunojamās enerģijas aģentūra (IRENA) izpētījusi, ka vidējais svērtais jaudas izmantošanas koeficients jaunajiem sauszemes vēja elektrostaciju projektiem pieaudzis no 27% 2010.gadā līdz 36% 2019.gadā, un jūras vēja elektrostaciju projektiem no 38% 2010.gadā līdz 44% 2019.gadā.

"Latvenergo" pārstāvis atzina, ka pastāvīgi vēja turbīnu tehnoloģiju uzlabojumi un inovācijas nākotnē varētu turpināt paaugstināt vidējo jaudas izmantošanas koeficientu.

"Jaudas izmantošanas koeficients ir būtisks, taču ir jāpiemin, ka elektroenerģijas apjoms, kas veido faktiskos ieņēmumus, nav vienīgais faktors, kas ietekmē vēja elektrostaciju atmaksāšanos. Jāņem vērā investīcijas un mainīgās izmaksas ekspluatācijas laikā, piemēram, apkalpošanas izmaksas, zemes noma, elektroenerģijas pārvades izmaksas. Elektroenerģijas mainīgās izmaksas ir noteicošās," sacīja Balodis.

"Latvenergo" Izpētes un attīstības direktors arī minēja, ka, pēc IRENA prognozēm, vēja nozarē elektroenerģijas ģenerācijas izmaksu pazeminājums vēl turpināsies, un tas nākamajos gados sekmēs nepārtrauktu, dinamisku atjaunīgo energoresursu tirgus attīstību.

Balodis atzīmēja, ka patlaban Latvija ir viena no valstīm ar augstāko atjaunojamo elektroresursu īpatsvaru Eiropā - 41%, kas pēc 2019.gada datiem Latviju ierindo trešajā vietā Eiropas Savienībā (ES). "Latvijā attīstītā atjaunojamās elektrības ģenerācija ir ne tikai zaļa, bet arī regulējama un prognozējama īstermiņā atkarībā no pieteces Daugavā. Tā ir nozīmīga sistēmas drošai elektroapgādei," teica "Latvenergo" pārstāvis.

Viņš pauda, ka tas lielā mērā līdz šim noteicis zemākus attīstības tempus jaunu vēja elektrostaciju attīstībai salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm. Latvijā vēja elektrostaciju jaudas šobrīd ir 78,6 megavati (MW), Lietuvā - 548 MW, bet Igaunijā - 320 MW.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu