Banku analītiķi maijā prognozē gada vidējo inflāciju 2,6-2,7% apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Vlad Ispas/Shutterstock

Latvijā patēriņa cenas šogad maijā salīdzinājumā ar aprīli varētu būt palielinājušās par 0,5-0,6%, tādējādi gada laikā - šogad maijā salīdzinājumā ar 2020.gada maiju - inflācija varētu būt sasniegusi 2,6-2,7%, prognozē banku analītiķi.

"Swedbank" ekonomiste Laura Orleāne prognozēja, ka maijā salīdzinājumā ar aprīli patēriņa cenas varētu būt augušas par 0,6%, inflācijai gada laikā sasniedzot 2,7%.

"2021.gada maijā tupināsies straujš inflācijas pieaugums," teica Orleāne.

Viņa norādīja, ka

vidējo cenu līmeni maijā lielākoties augšup virzīja apģērbu un apavu cenas,

tāpat kā aprīlī, atspoguļojot iedzīvotāju "slāpes" pēc klātienes tirdzniecības un veikalu atkal atvēršanos. Nozīmīgu lomu cenu pieaugumā spēlēja arī pārtikas un degvielas cenu izaugsme.

Tāpat Orleāne norādīja, ka gada laikā patēriņa cenu izmaiņas ietekmē pagājušā gada pavasarī novērotais straujais cenu līmeņa kritums.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis  prognozēja, ka maija patēriņa cenas salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi varētu būt augušas par 0,5%, tādējādi inflācijai gada laikā sasniedzot 2,6%.

"Inflācija ļoti pārliecinoši turpina nostiprināties. Par to, cik noturīga tā būs, vēl rādīs laiks," teica Gašpuitis, piebilstot, ka gada inflācijas augstākais punkts vēl ir priekšā.

Viņš arī atzīmēja, ka priekšplānā joprojām ir enerģijas cenu kāpums, taču cenu pieaugums sagaidāms arī pārtikai, apģērbam un apaviem, kā arī pakalpojumiem.

"Tuvāko mēnešu laikā, sarūkot ierobežojumiem, varēsim skaidrāk novērtēt pandēmijas ietekmi uz cenām,"

atzīmēja Gašpuitis.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām maijā paziņos otrdien, 8.jūnijā.

Jau vēstīts, ka patēriņa cenas šogad aprīlī salīdzinājumā ar martu Latvijā pieauga par 0,9%, bet gada laikā - šogad aprīlī salīdzinājumā ar 2020.gada aprīli - patēriņa cenas palielinājās par 1,7%. Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, aprīlī samazinājās par 0,2%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu