Vācijas ministre mudina 2% zemes atvēlēt vēja enerģijai

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vācijas vides ministre Svenja Šulce
Vācijas vides ministre Svenja Šulce Foto: EPA/Scanpix

Vācijas vides ministre Svenja Šulce nākusi klajā ar aicinājumu lielākās zemes platības atvēlēt vēja enerģijas ražošanai, kā arī mudinājusi valdību spert apņēmīgus soļus šajā lietā.

Ministre, kas pati ir sociāldemokrātu partijas (SPD) biedre, sacīja, ka gribētu saņemt lielāku atbalstu no kancleres Angelas Merkeles kristīgajiem demokrātiem (CDU), kas kopā SPD veido valdības koalīciju.

"Visiem, kas saka "jā" lielākai klimata aizsardzībai, ir arī jāsaka "jā" tam, lai būtu vairāk elektrības no vēja un Saules enerģijas," ministre sacīja intervijā ziņu aģentūrai DPA.

Lai to panāktu, jāatvēl lielākas zemes platības vēja turbīnām, viņa sacīja, piebilstot, ka valstij būtu jāatvēl 2% zemes šiem mērķiem.

Ja nebūs pieejamas pietiekamas platības, citi pasākumi nedarbosies, norādīja Šulce.

CDU varētu sekmēt izmaiņas būvniecības un reģionālās plānošanas likumos, lai netiktu lieki zaudēts laiks, sacīja ministre.

Vācijā viens no lielākiem izaicinājumiem ir tas, ka vēja enerģijas saražotā elektrība pamatā tiek saņemta no ziemeļiem, bet industrija ir koncentrēta dienvidos.

Kā sacīja Vācijas Vēja enerģijas asociācijas prezidents Hermans Alberss, ja visas 16 federālās zemes katra atvēlētu 2% teritorijas vēja enerģijai, tas būtu pietiekami spēcīgs ieguldījums, lai Vācija pārietu uz tīru enerģiju.

Valdošā koalīcija varētu iestrādāt šo nosacījumu Atjaunojamās enerģijas avotu likumā un Reģionālās plānošanas likumā, un tās būtu nopietnas saistības valsts un reģionālajai plānošanai.

"Tomēr ar paziņojumiem vien mums līdzēts ir maz. Vajadzīga konkrēta rīcība, sacīja Alberss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu