Darbību sākusi "Latvenergo" 7,9 miljonus eiro vērtā siltuma akumulācijas sistēma (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Evija Trifanova / LETA

Darbību sākusi AS "Latvenergo" siltuma akumulācijas sistēma, kurā uzņēmums investējis 7,9 miljonus eiro, tostarp līdz 2,3 miljoniem eiro Eiropas Savienības (ES) finansējuma, informēja kompānijā.

Lai palielinātu "Latvenergo" termoelektrostacijas (TEC-2) efektivitāti un elastīgumu, 2019.gada rudenī sākta siltuma akumulācijas tvertnes būvniecība, kas noritēja arī Covid-19 pandēmijas laikā, nododot to ekspluatācijā šī gada aprīlī.

Kompānijā norādīja, ka tā ir Baltijas valstīs lielākā akumulācijas tvertne, un tās 18 000 kubikmetru lielais apjoms sekmēs TEC-2 izmantošanu koģenerācijas režīmā, kas pozitīvi ietekmē elektrības cenu ne tikai Latvijā, bet visā Baltijā.

"Latvenergo" pauda, ka apjomīgā, modernā un mūsdienīgā iekārta optimizēs termoelektrostacijās TEC-2 darbību, nodrošinās primāro energoresursu ietaupījumu un samazinās ogļskābo gāzu emisiju, palielinās Rīgas siltumapgādes drošumu, nodrošinās zemāku siltuma un elektroenerģijas cenu.

"Latvenergo" Tehnoloģiju un atbalsta direktors Kaspars Cikmačs skaidroja, ka uzņēmuma stratēģiskās attīstības projekti ir vērsti uz kopēju labumu - sabiedrībai, videi un uzņēmumam. Viņa ieskatā, sabiedrība iegūst konkurētspējīgāku cenu enerģijai, vidē nonāk ievērojami mazāk izmešu, un netiek lieki patērēti resursi, savukārt "Latvenergo" var daudz labāk konkurēt un nodrošināt elektroenerģiju Baltijas valstu tirgū.

"Mūsu projekts raugās nākotnē - tas palīdzēs attīstīt atjaunojamo energoresursu un īpaši vēja enerģijas izmantošanu, - brīžos, kad vēja nav, šeit vienmēr būs pieejama enerģija," sacīja Cikmačs.

"Latvenergo" atzīmēja, ka siltuma akumulācijas sistēma ir ieguvums arī videi, jo tās tehnoloģiskais risinājums ļaus samazināt primāro resursu izmantošanu un ietaupīt vismaz 2,4 gigavatstundas (GWh) gadā. Ieguldījums būs ogļskābās gāzes izmešu samazinājums vidē vismaz 9000 tonnu gadā, kā arī putekļu un cieto daļiņu samazinājums. Tvertne akumulēs siltumenerģijas daudzumu vismaz 65 GWh gadā.

Uzņēmumā skaidroja, ka siltuma akumulācijas tvertnē tiek uzglabāts karstais ūdens siltumapgādes vajadzībām, un ir izmantojams tieši tad, kad tas ir nepieciešams rīdziniekiem. Tādejādi periodos, kad tirgū elektroenerģijas cena ir augsta, bet TEC nav pietiekamas siltumslodzes, ir iespēja uzkrāt pāri palikušo siltumu tvertnē, lai to pārdotu tad, kad ir siltumenerģijas pieprasījums, bet elektrības ražošana nav izdevīga.

"Latvenergo" pauda, ka liela mēroga siltuma akumulācijas sistēmas plaši tiek izmantotas arī citās Eiropas valstīs.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu