KO ĒST? ⟩ Fiksās krēmzupas kabaču un cukīni sezonai

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: BLUZMANIS

Uz mūžīgo jautājumu "Ko ēst?" atbilžu ir tik daudz! Vasara ir īstais brīdis, kad likt lietā brangi saaugušos kabačus un cukīni. Bet, cik tad ilgi ēdīsi taukainās eļļā apcepto kabaču ripas un treknos ar malto gaļu pildītus cukīni?! Iepriecini ģimeni ar jaunām vēsmām ēdienkartē, pagatavojot vieglu, veselīgu un gardu krēmzupu, kas garšos gan lieliem, gan maziem ēdājiem.

Kaloriju skaitītājiem cukīni un kabači ir īsts atradums, jo 100 gramos cukīni ir tikai 20 kaloriju, kabačos tikai nedaudz vairāk – 30 kaloriju. Pateicoties neitrālajai garšai, tie saderēs ar visiem dārzeņiem. Lai krēmzupa būtu sātīgāka, pievieno pāris kartupeļus. Gabaliņš ķirbja, saldais kartupelis vai kraukšķīgi jauni burkāniņi piešķirs zupai skaisti saulainu nokrāsu, savukārt brokoļi vai spināti iekrāsos zupu koši zaļu. Izcilai garšai un aromātam vari izmantot visus sezonas zaļumus – no aromātiskajām dillēm līdz sulīgajam bazilikam.

Lai zaļumi nezaudētu savu aromātu, pievieno tos krēmzupai mirkli pirms pasniegšanas.

Zupas pamatam vispirms katliņā apcep sīpolus vai puravus, ķiplokus un garšsaknes, tad liec klāt kabačus, cukīni un citus izvēlētos dārzeņus. Kad katliņa saturs brīdi apcepies, pievieno ūdeni vai buljonu, pieregulējot vēlamo zupas biezumu, un turpina zem vāka sautēt, līdz dārzeņi ir mīksti. Tad liek lietā blenderi, sakuļot visu līdz viendabīgā, zīdainai konsistence. Ja vēlas,

labākai garšai kuļot pievieno pienu, bet īpaši grēcīgā versijā krēmzupu var iebiezināt ar saldo krējumu vai krēmīgo kokosriekstu pienu.

Arī uz ūdens vai buljona bāzes gatavota krēmzupa garšos lieliski, ja pirms pasniegšanas to pārbērsi ar gruzdētām sēkliņām, kapātiem zaļumiem un karoti rīvēta cietā siera vai fetas siera drumstalām.

Kā pagatavot cukīni krēmzupu ar baziliku un spinātiem?

Recepti kārdinošai un aromātiskai cukīni krēmzupai ar baziliku un spinātiem piedāvā jaunā recepšu platforma “Ko ēst?". Buljonu zupai var izvēlēties pēc sirds patikas. Lieliski garšos gan vistas, gan arī dārzeņu. Vislabākais būs paštaisīts, bet, ja tāda nav, tad ļoti labi derēs arī veikalā iegādātais

Foto: BLUZMANIS

Sastāvdaļas:

  • 2 cukīni;
  • 1 vistas vai dārzeņu buljona kubiņš;
  • 30 g bazilika;
  • 50 g spinātu;
  • 1/3 tējkarotes timiāna;
  • 1/3 tējkarotes oregano;
  • 80 ml saldā krējuma;
  • 50 ml piena;
  • Extra virgin olīveļļa;
  • eļļa cepšanai.

Pagatavošana

  1. Cukīni sagriež uz pusēm un tad 1 cm biezās šķēlēs. Liek sakarsētā katlā ar eļļu. Pievieno pusi timiāna un oregano. Samaisa un atstāj sautēties zem vāka, līdz tie ir jau gandrīz gatavi.
  2. Buljona kubiņu izšķīdina ar 400 ml verdoša ūdens.
  3. Atsevišķā katliņā liek pienu, saldo krējumu un atlikušo timiānu un oregano. Uzsilda, bet neuzvāra.
  4. Kad cukīni gatavi, tiem pievieno pienu, samaisa un atstāj 5 minūtes zem vāka.
  5. Visu sablendē, pievienojot buljonu, bazilika lapas un spinātus.
  6. Pasniedz ar Extra virgin olīveļļu un maizes grauzdiņiem.
  7. Bauda un priecājas par dzīvi!

Ja vēlies ik dienu rast iedvesmu arī daudzām citām gardām, veselīgām un bez liekām klapatām pagatavojamām maltītēm, tad savās digitālajās grāmatzīmēs pievieno jauno recepšu platformu “Ko ēst?”. Tas ir bezmaksas recepšu plānotājs, kur varēsi atrast simtiem ideju ēdienreizēm visai ģimenei – gan visēdājiem, gan veģetāriešiem un vegāniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu