Dusmīgs zemnieks Alūksnes pusē zāģē elektrības stabus (63)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums

Kādā klusā Ziemeļvidzemes pagastā izvērties konflikts, kura risināšanai kāds zemnieks ķēries pie motorzāģa un sācis zāģēt AS "Sadales tīkls" salīgto energoceltnieku uzstādītos elektrības stabus, ceturtdien vēstīja LTV "Panorāma". 

Nokaitētā situācija izveidojusies pirmdien kādā lauku saimniecībā Alūksnes novadā.

Kā noprotams no abu pušu kaismīgajām diskusijām – zemes saimnieks ir neapmierināts, ka stabi uzstādīti nevietā.

Latvijas Televīzijai izdevās noskaidrot, kurš ir zemes īpašnieks, kā arī sazināties ar viņu. Vīrietis lūdza neatklāt viņa vārdu, bet piekrita pastāstīt savu versiju par notikušo.

Pirms gada "Sadales tīkli" piedāvājuši atjaunot elektrības līniju uz ēku, kas atrodas uz viņa zemes. Zemnieks atteicies, paskaidrojot – māju viņš neplāno izmantot un pēc dažiem gadiem vēlas to pavisam nojaukt. Taču "Sadales tīkli" uzstāja, ka līnija esot sliktā stāvoklī un steidzami jāmaina, tādēļ zemnieks galu galā piekritis saskaņot būvdarbus vecās līnijas vietā pa grāvmalu.

"Viņi sāka līniju mainīt, un liek tīrumam pa vidu. Es saku – pag, tā taču nebija runāts. Kur projektētājs? Kur viss? Nekā! Tad es saku, lai aptur darbus. Nekā!"

stāstīja zemes īpašnieks.

Darbinieki neesot saimniekā klausījušies un sūtījuši "vienu māju tālāk", un tas vīrieti saniknojis. Viņa draudi nozāģēt stabus strādniekos izraisījuši tikai smīnu, tāpēc dusmīgais kungs no vārdiem ķēries pie darbiem. 

Uzņēmumā "Sadales tīkli" skaidroja – darbus minētajā objektā veicis "Sadales tīklu" piesaistīts apakšuzņēmējs SIA "Amatas energoceltnieks", tie esot veikti atbilstoši iepriekš saskaņotajam projektam.

Pašlaik uzņēmums aplēš tam nodarītos zaudējumus un jau vērsies policijā. Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvalde esot saņēmusi iesniegumu par šo konfliktu, un drīzumā pret zemnieku varētu tikt sākts kriminālprocess par svešas mantas tīšu bojāšanu.

Sadales tīkla komentārs par notikušo:

AS "Sadales tīkls" ir pienākums veikt elektrotīkla uzturēšanas un atjaunošanas darbus, lai nodrošinātu kvalitatīvu un drošu elektroapgādi. Tāpēc Latvijā ik gadu tiek atjaunotas elektrolīnijas teju 2000 km garumā, kā arī tiek demontētas tās elektrolīnijas, kur ilgstoši netiek reģistrēts elektrības patēriņš. Elektrolīnijas ir visai sabiedrībai nepieciešama infrastruktūra, līdzīgi kā gāzes vadi vai ceļi. Ir situācijas, kad elektrolīnijas iet pāri kādam privātam īpašumam, pretējā gadījumā nebūtu iespējams nodrošināt elektroapgādi visiem Latvijas iedzīvotājiem. Šādos gadījumos elektrotīkla izbūves vai pārbūves darbi tiek saskaņoti ar īpašniekiem.

Runājot par elektrolīniju Alūksnes novadā, tai bija nepieciešama rekonstrukcija līnijas novecošanās dēļ – tā vairs neatbilda drošības prasībām un situācijā, ja modernizācijas darbi netiktu veikti, tā varēja apdraudēt apkārtējo iedzīvotāju drošību. Pirms darbu veikšanas projekts tika saskaņots ar visiem zemes īpašniekiem, tostarp arī ar video redzamo kungu. Ļoti žēl, ka, visticamāk, kāda pārpratuma dēļ, ir izveidojusies tik asa strīdus situācija.

"Sadales tīkls" apliecina, ka darbi tika veikti atbilstoši visu pušu saskaņotajam projektam - atbilstoši tam elektrolīnija tika izbūvēta uz VSIA "Latvijas Valsts ceļi" un zemes īpašnieka robežzonas – 5 balsti atrodas VISA "Latvijas Valsts ceļi" teritorijā, tikai divi robežzonas zemes īpašnieka pusē. Projekta risinājums paredzēja elektrolīnijas izvietošanu tālāk no ceļa zonas, saskaņošanas gaitā iebildumi par līnijas izvietojumu netika saņemti. Esam atkārtoti pārliecinājušies, ka, izbūvējot elektrolīniju, nav notikušas novirzes no zemes īpašnieku saskaņotajā projektā paredzētās trases.

Papildus jānorāda, ka projektēšanas laikā nesaņēmām informāciju no zemes īpašnieka, ka elektrības pieslēgums turpmāk nebūs nepieciešams, attiecīgi atbilstoši apstiprinātajam projektam tika organizēti elektrolīnijas atjaunošanas darbi. Jāņem vērā, ka zemes īpašnieks pats nav elektroenerģijas lietotājs objektā, kuram atjaunojamā elektrolīnija piegādā elektroenerģiju – lietotājs ir cita persona (iespējams, īrnieks), kura "Sadales tīklam" apliecināja, ka elektroenerģijas piegāde īpašumam ir nepieciešama. Uz to norādīja arī regulārs īpašuma elektroenerģijas patēriņš. Ja zemes īpašnieks un elektroenerģijas lietotājs no elektroenerģijas pieslēguma būtu atteikušies, strīdus elektrolīnija, visticamāk, tiktu demontēta.

Darbus objektā strīda izcelšanās brīdī veica apakšuzņēmējs SIA "Amatas energoceltnieks". Kaut arī darbi tika veikti atbilstoši saskaņotajam projektam, tomēr "Sadales tīkls" neatbalsta komunikācijas stilu un veidu, kādā situācija no apakšuzņēmēja puses tika risināta, un izvērtēs šo rīcību. Vienlaikus gadījumos, ja rodas kādas neskaidrības par darbiem elektrotīklā, aicinām iedzīvotājus vērsties tieši pie "Sadales tīkla" vai citā atbildīgajā institūcijā pēc saviem ieskatiem, taču patvaļīgi nebojāt elektroapgādes infrastruktūru. Tas rada ne tikai materiālos zaudējumus, bet var arī apdraudēt paša un citu cilvēku veselību un dzīvību.

Apakšuzņēmējs par konkrēto situāciju informējis Valsts policiju, kas pašlaik vērtē notikuma apstākļus un sekas, kā arī materiālos zaudējumus.

Komentāri (63)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu