"Latvenergo" apgrozījums pirmajā pusgadā pieaudzis par 13,9%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
AS "Latvenergo" ēkas fasāde ar logo.
AS "Latvenergo" ēkas fasāde ar logo. Foto: Lita Krone/LETA

AS "Latvenergo" koncerna apgrozījums šogad pirmajā pusgadā bija 448,052 miljoni eiro, kas ir par 13,9% vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā, savukārt grupas peļņa samazinājās par 34,2% un bija 57,113 miljoni eiro, liecina kompānijas sniegtā informācija biržai "Nasdaq Riga".

Vienlaikus koncerna mātesuzņēmuma "Latvenergo" apgrozījums šogad pirmajā pusgadā bija 232,861 miljons eiro, kas ir par 14% vairāk nekā pērn pirmajā pusgadā, bet kompānijas peļņa samazinājās par 49,6% - līdz 71,976 miljoniem eiro.

"Latvenergo" pārstāvji norādīja, ka šogad pirmajā pusgadā "Latvenergo" koncerns bija lielākais elektroenerģijas ražotājs Baltijā, saražojot 36% no kopējā Baltijas valstīs izstrādā elektroenerģijas apmēra jeb 2827 gigavatstundas (GWh), tostarp 67% iegūti no atjaunojamajiem energoresursiem.

Daugavas hidroelektrostacijās (HES) saražotais elektroenerģijas apmērs 2021.gada pirmajā pusgadā bija līdzvērtīgs pagājušā gada pirmajiem sešiem mēnešiem un veidoja 1882 GWh, savukārt termoelektrocentrāles (TEC) saražots par 29% vairāk elektroenerģijas nekā attiecīgajā periodā pērn jeb 930 GWh. Tāpat par 29% ir pieaudzis saražotās siltumenerģijas apmērs, sasniedzot 1259 GWh. Pieaugumu galvenokārt noteica netipiski zemā izstrāde 2020.gada attiecīgajā periodā, kad bija novērojami silti laika apstākļi apkures sezonā, kā arī zemas elektroenerģijas cenas.

Tāpat kompānijas pārstāvji atzīmēja, ka šogad visā pasaulē turpinājās energoresursu cenu pieaugums, kas ietekmē arī elektroenerģijas cenas "Nord Pool" reģionā un attiecīgi arī Latvijā, kur elektroenerģijas "spot cena" 2021.gada pirmajā pusgadā bija gandrīz divas reizes jeb par 91% lielāka nekā attiecīgajā periodā pērn. Lielākajā daļā Eiropas valstu elektroenerģijas cenas bija augstākās pēdējos desmit gados.

"Latvenergo" pauda, ka straujo elektroenerģijas cenu kāpumu izraisa pasaulē novērojamā ekonomikas atveseļošanās no Covid-19, energoresursu un ogļskābās gāzes (CO2) kvotu cenu kāpums. Pirmajā pusgadā "Gaspool" un "TTF" biržās dabasgāzes cenas bija gandrīz trīs reizes augstākas nekā 2020.gada pirmajā pusgadā, sasniedzot 21,5 eiro par megavatstundu (MWh). Savukārt oglekļa emisijas kvotu vidējā cena šā gada pirmajā pusgadā pieauga par 91% un sasniedza 47 eiro par tonnu.

Kompānijā minēja, ka šogad pirmajā pusgadā "Latvenergo" palielināja klātbūtni Baltijas valstu elektroenerģijas un dabasgāzes tirgos, kā arī saules enerģijas un elektromobilitātes biznesa segmentos. 2021.gada jūnijā "Latvenergo" uzņēmums "Elektrum Eesti" parakstīja līgumu par trīs mikrotīkla pakalpojuma uzņēmumu kapitāldaļu iegādi Igaunijā, kā arī 20 000 klientu portfeļa pārņemšanu no uzņēmuma "Imatra Elekter". Savukārt aprīlī ekspluatācijā tika nodots pirmais "Latvenergo" koncerna saules enerģijas parks Lietuvā, Klaipēdā, ar kopējo jaudu 1,5 megavati (MW). Šogad plānots atklāt arī saules parku Igaunijā.

Pēc kompānijā paustā, šogad pirmajā pusgadā pieaudzis Baltijā noslēgto saules paneļu un saules parku daļu pārdošanas līgumu skaits - noslēgti vairāk nekā 370 jauni līgumu, kas ir par 59% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Kopējā "Latvenergo" koncerna mazumtirdzniecības klientiem uzstādītā saules paneļu jauda Baltijā pārsniegusi astoņas MW. Šogad pirmajā pusgadā publiskajā uzlādē "Elektrum" mobilās lietotnes klienti veikuši aptuveni 3100 uzlāžu vairāk nekā 50 MWh apmērā.

Pirmajā pusgadā "Latvenergo" koncerna mazumtirdzniecībā pārdotais elektroenerģijas apmērs Baltijā bija 3384 GWh, kas ir par 10% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. No kopējā mazumtirdzniecībā pārdotās elektroenerģijas apmēra 40% realizēti ārpus Latvijas, ko sekmēja pārdošanas apmēru pieaugums Lietuvas lielo biznesa klientu un mājsaimniecību segmentos. Pārdotās dabasgāzes apmērs pirmajā pusgadā pieaudzis vairāk nekā divas reizes, sasniedzot 506 GWh.

Kopējais "Latvenergo" koncerna investīciju apjoms šā gada pirmajā pusgadā bija 58,1 miljons eiro, kas ir par 35,1 miljonu eiro jeb 38% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, ko galvenokārt ietekmēja pārvades aktīvu nodalīšana 2020.gada 10.jūnijā. Tostarp "Sadales tīkla" aktīvos pirmajā pusgadā investīciju apmērs veidoja 42,2 miljonus eiro. Investējot videi draudzīgos projektos, pirmajā pusgadā Daugavas HES hidroagregātu rekonstrukcijā ieguldīti 7,7 miljoni eiro.

"Latvenergo" koncerna apgrozījums 2020.gada pirmajā pusgadā bija 393,338 miljoni eiro, bet peļņa - 86,827 miljoni eiro.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu