Pandēmijas negatīvo seku mazināšanai mediji saņem atbalstu 2 miljonu eiro apmērā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) atbalstījis 89 pieteikumus masu mediju atbalstam 2,4 miljonu eiro vērtībā.

Nauda piešķirta Mediju atbalsta fonda (MAF) programmā masu medijiem kapacitātes stiprināšanai, drukāto mediju piegādes izmaksu un elektronisko plašsaziņas līdzekļu televīzijas un radio programmu apraides izmaksu segšanai.

SIF pārstāve Zane Jēkabsone informēja, ka šis bija jau otrs specializētais MAF konkurss divu gadu laikā, kas tika izsludināts ar mērķi palīdzēt mediju uzņēmumiem pārvarēt Covid-19 izraisītās negatīvās sekas. Konkurss rīkots pēc līdzīga mehānisma, kā tas tika darīts Covid-19 krīzes pirmā izplatīšanās viļņa laikā.

SIF pārstāve uzsvēra, ka šogad būtiski pieaudzis sniegtā atbalsta apjoms - ja pērn slēgto līgumu summa kapacitātes celšanai, piegādes un apraides izmaksu segšanai sasniedza 1,1 miljonu eiro, tad šogad apstiprināto pieteikumu finansējuma apmērs ir pieaudzis gandrīz divas reizes līdz gandrīz 2,4 miljoniem eiro.

SIF sekretariāta direktore Zaiga Pūce akcentē, ka masu mediji ir būtisks un uzticams informācijas saņemšanas kanāls, tāpēc mediju darbības nepārtrauktības nodrošināšana un kapacitātes stiprināšana ir valsts drošības līmeņa jautājums, it īpaši ārkārtējās situācijas laikā, kad iedzīvotājiem operatīvi nepieciešams iegūt jaunāko informāciju par Covid-19 izplatību un vakcinēšanās iespējām, kā arī saņemt pārbaudītu un faktos balstītu informāciju cīņā ar dezinformāciju.

Pūce arī norāda, ka šajā konkursā no paredzētā finansējuma tika apgūta daļa, tāpēc SIF plāno izsludināt papildu konkursu.

Pieteikumus pēc atbilstības un kvalitātes vērtēšanas kritērijiem vērtēja komisija, kura sastāv no četriem augstskolu pārstāvjiem, tai skaitā no reģionālajām augstskolām, kurās ir komunikācijas vai mediju programmas, viena mediju jomas nevalstiskās organizācijas, kuras darbība ir vērsta uz žurnālistikas kvalitātes un mediju ētiskuma veicināšanu, pārstāvja kā arī četriem valsts pārvaldes institūciju pārstāvjiem, no kuriem divi ir Kultūras ministrijas deleģēti pārstāvji, viens Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes deleģēts pārstāvis un viens SIF pārstāvis, kurš vadīja vērtēšanas komisijas darbu, bet vērtēšanā un balsošanā nepiedalījās. Lai nodrošinātu vērtēšanas procesa caurspīdīgumu, komisijas darbā piedalījās četri neatkarīgie novērotāji.

Jēkabsone skaidroja, ka 2021.gadā saistībā ar Covid-19 specializētajiem konkursiem ievērojami pieauga SIF darba apjoms un administrējamais finansējums - līdz 21,43 miljoniem eiro, kas ir par sešiem miljoniem vairāk nekā pērn. Papildus jau iepriekš administrētajām programmām tika izsludināti trīs konkursi - viens MAF un divi to nevaldības organizāciju atbalstam, kas ar savu darbību palīdz novērst Covid-19 krīzes radītās negatīvās sekas un informē par vakcinācijas pret Covid-19 nepieciešamību. Šīs aktivitātes tiek īstenotas papildus valsts un pašvaldību institūciju veiktajām, un to mērķis ir nodrošināt pēc iespējas individualizētu pieeju sabiedrības informēšanā par vakcināciju, palīdzot pierakstīties un nokļūt līdz vakcinācijas punktam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu