Apķērīgi palīgi mājām un biznesam: 8 populārākie IoT sensori

Jānis Vēvers
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Saņemot viedtālrunī ziņas no istabas gaisa kvalitātes mērītāja vai informāciju par pagalmā pamanītām kustībām, reti aizdomājamies, kas ir šo noderīgo tehnoloģiju pamatā. Dažādi viedie palīgi kļuvuši par pašsaprotamu un ērtu ikdienu kā privātā lietošanā, tā uzņēmējdarbībā. Tie kļūst daudzveidīgāki, un līdz ar lietu interneta jeb Internet of Things (IoT) ekspansiju gudrie palīgi ieņem aizvien nozīmīgāku vietu mūsu dzīvē.

Pateicoties IoT sensoriem, jau šodien kā privātpersonas, tā uzņēmumi var uzticēt mašīnām virkni pienākumu un paši aizmirst par šiem sīkajiem darbiņiem, tādējādi iegūstot vairāk brīva laika. Atslodzi cilvēkiem deva jau vieni no pirmajiem un vienkāršākajiem sensoriem, kas automātiski nolasa un nosūta skaitītāja mērījumus. Modernākie spēj paveikt vēl vairāk un, pieslēgti tīmeklim, var kļūt par patiesi noderīgiem palīgiem ikvienā mājsaimniecībā un uzņēmumā.

Ražotnēs tie var brīdināt par iespējamām problēmām, pirms tās kļūst par lielām problēmām, aicinot laikus salabot iekārtas un izvairīties no dārgām dīkstāvēm. Sensoru datus var arī analizēt, kas ļauj uzņēmumu īpašniekiem gūt ieskatu būtiskās tendencēs un pieņemt apzinātus, faktos balstītus lēmumus.

Ir daudz veidu IoT sensoru un vēl lielāks skaits lietojumprogrammu un lietojuma veidu. Izmantojot mobilo sakaru pieslēgumu, lielu daļu no šiem sensoriem var sekmīgi izmantot gandrīz visā Latvijas teritorijā – kā blīvi apdzīvotos pilsētu rajonos, tā nomaļās lauku viensētās.

Lūk, astoņi populārākie IoT sensoru veidi, kuru lietojums tuvākajos gados tikai pieaugs:

Temperatūras sensori

Temperatūras sensori mēra siltumenerģijas daudzumu, ļaujot noteikt temperatūras izmaiņas un pārvērst šīs izmaiņas datos. Ražošanā izmantotajām mašīnām bieži vien ir nepieciešama vides un ierīču temperatūra noteiktā līmenī, arī lauksaimniecībā augsnes temperatūra ir svarīgs kultūraugu augšanas faktors. Temperatūras sensori gādā, lai lietotājs vienmēr zinātu, kas notiek viņam svarīgajās teritorijās.

Mitruma sensori

Šāda veida sensori mēra ūdens tvaiku īpatsvaru gaisā. Mitruma sensori parasti atrodas apkures, ventilācijas un gaisa kondicionēšanas sistēmās gan rūpnieciskās, gan dzīvojamās telpās. Tos izmanto arī slimnīcās un meteoroloģijas stacijās, lai ziņotu un prognozētu laika apstākļus.

Spiediena sensori

Spiediena sensors uztver izmaiņas gāzēs un šķidrumos. Mainoties spiedienam, sensors nosaka šīs izmaiņas un paziņo tās pievienotajām sistēmām. Tādējādi iespējams nekavējoties konstatēt neparedzētu noplūdi. Spiediena sensori ir noderīgi arī ūdens apgādes sistēmā, jo ļauj noteikt spiediena svārstības vai kritumus.

Tuvuma sensori

Tuvuma sensori tiek izmantoti sensora tuvumā esošo objektu pamanīšanai. Šāda veida sensori bieži izstaro elektromagnētisko lauku vai, piemēram, infrasarkanos starus. Tuvuma sensorus var izmantot neskaitāmos interesantos veidos. Piemēram, mazumtirdzniecībā tas var noteikt, pie kuriem plauktiem dienas gaitā pienāk vairāk pircēju, un kuri stendi cilvēkus neuzrunā. Tuvuma sensori tiek izmantoti arī tirdzniecības centru, stadionu un lidostu autostāvvietās, lai norādītu uz brīvajām vietām. Tos var plaši lietot arī ražotnēs un noliktavās.

Līmeņa sensori

Līmeņa sensori tiek izmantoti, lai noteiktu vielu, tostarp šķidrumu, pulveru un granulētu materiālu, līmeni. Tie ziņo, ja kādā tvertnē izejvielas izsīkst un to krājumi jāpapildina. Pat mājsaimniecībā šāds sensors aiztaupa iešanu līdz granulu katlam, jo telefonā var uzzināt, cik ilgam laikam vēl palicis kurināmais. Šie sensori tiek izmantoti daudzās nozarēs - naftas ražošanā, ūdens attīrīšanā, pārtikas rūpniecībā un daudzās citās. Dažās ASV pilsētās pat publiskās atkritumu urnas tiem aprīkotas ar šādiem sensoriem un pašas pavēsta, kad ir piepildītas.

Akselerometri

Akselerometri nosaka objekta paātrinājumu un gravitācijas izmaiņas. Tādēļ tie ir ļoti noderīgi gan autoparku uzraudzīšanai, gan kustības mērīšanai viedierīcēs. Ar šo sensoru palīdzību ikviens no mums var dokumentēt savas fiziskās aktivitātes, bet uzņēmumi var uzzināt, ja kāds bez atļaujas izmanto to automašīnas vai cenšas pārvietot ražošanas iekārtas un tamlīdzīgus kustināšanai neparedzētus īpašumus.

Infrasarkanie sensori

Šāda veida sensori uztver apkārtējās vides raksturlielumus, izstarojot vai nosakot infrasarkano starojumu. Tie var arī izmērīt objektu izdalīto siltumu. Infrasarkanie sensori tiek izmantoti dažādos IoT projektos, tostarp veselības aprūpē, jo tie vienkāršo asins plūsmas un asinsspiediena uzraudzību. Vēl viens interesants pielietojums ir gleznu slēpto slāņu meklēšana. Ar šo sensoru palīdzību mākslas vēsturnieki spēj noteikt, vai mākslas darbs ir oriģināls, viltots, vai arī tas ir pārveidots restaurācijas procesā.

Optiskie sensori

Optiskie sensori pārvērš gaismas starus elektriskos signālos. Automobiļu rūpniecībā tos izmanto, lai transporta līdzekļi atpazītu ceļa zīmes, šķēršļus un citas lietas, kas var paslīdēt garām vadītāja skatienam. Optiskajiem sensoriem atvēlēta nozīmīga loma autonomo automašīnu attīstībā, jo tiem jākontrolē automašīnas atrašanās uz ceļa un šķēršļi maršrutā. Optiskie sensori ir ļoti izplatīti arī viedierīcēs, palīdzot gan pieregulēt ekrāna spilgtumu, atkarībā no apkārtējās vides apgaismojuma, gan mērot sirdsdarbību.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu