Gabrilovica: Baltijas valstu ekonomika pandēmijas laikā ir bijusi pietiekami izturīga

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Covid-19 pandēmijā Baltijas valstu ekonomikas bijušas pietiekami izturīgas, informē "Luminor Bank" Latvijas filiāles vadītāja Kerli Gabrilovica.

"Kopumā Baltijas valstu ekonomika ir bijusi pietiekami izturīga. Arī iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums līdz šim ir bijis virs Eiropas Savienības (ES) vidējā līmeņa. Tas noteikti ir noticis arī, pateicoties Baltijas valstu savlaicīgai rīcībai un dažādiem atbalsta mehānismiem. Tam ir palīdzējusi arī ekonomikas struktūra, jo mēs varam izvērtēt, cik lielu daļu mūsu ekonomikā veido tūrisms un cik informācijas tehnoloģiju (IT) pakalpojumi," sacīja Gabrilovica.

Vienlaikus viņa norādīja, ka Latvija līdz šim ekonomikas attīstībā ir atpalikusi no Lietuvas un Igaunijas, kas pamatā ir saistīts ar to, ka abas Latvijas kaimiņvalstis bija labi izpildījušas mājasdarbu, piesaistot investīcijas gan ražošanā, gan IT nozarē, gan nekustamo īpašumu tirgū. Savukārt pandēmijas laikā Lietuva daudz ātrāk noreaģēja un sāka sniegt atbalstu privātpersonām, kas veicināja to, ka Lietuvā ļoti strauji pēc pirmā krituma atjaunojās patēriņš.

"Šogad mūsu ekonomikas jebkurā gadījumā attīstās labi un pat labāk, nekā mēs domājām gada sākumā.

Redzēsim, kāds būs papildu fiskālais stimuls nākamajam gadam. Pašlaik izskatās, ka Latvijā tas būs liels arī nākamajā gadā, un tas dod cerību, ka izaugsme būs gana veiksmīga arī nākamgad. Tomēr ir jāņem vērā, ka attīstības tempus būtiski ietekmē vakcinācijas līmenis. Jo vakcinācijas līmenis ir zemāks, jo lielāka ir varbūtība dažādiem "lokdauniem" un rezultātā ne tik straujai ekonomikas izaugsmei, kāda tā varētu būt," uzsvēra Gabrilovica.

Jautāta, cik daudz bankai pašlaik ir tādu klientu, kuri nespēj pildīt saistības, "Luminor Bank" Latvijas filiāles vadītāja atzina, ka šādu klientu procentuāli ir ļoti maz.

"Ja pandēmijas sākumā klientu skaits, kuri pieteicās kredītmaksājumu moratorijam, bija mērāms simtos, tad tagad tie ir individuāli gadījumi.

Pašlaik es neredzu, ka situācija būtiski atšķirtos no laika pirms pandēmijas. Arī pirms pandēmijas bija gadījumi, kad klienta dzīvē kaut kas mainījās un bija jāpalīdz ar kredīta nosacījumu pārskatīšanu. Pašlaik šis apjoms ir diezgan līdzvērtīgs. Arī ja skatāmies uz problemātisko parādu īpatsvaru mūsu kredītportfelī, tad pēdējo gadu laikā tas ir būtiski mazinājies. Gan privātpersonu, gan biznesa klientu kredītportfelis pašlaik ir ar augstu kvalitātes līmeni, un mēs neredzam pazīmes, ka varētu kļūt sliktāk," sacīja Gabrilovica.

Viņa gan arī minēja, ka vēl jāvērtē, kā esošais "lokdauns" ietekmēs uzņēmumus, taču lielas problēmas viņa neprognozēja. "Vienlaikus es gribu teikt, ka liela daļa uzņēmumu šo gandrīz divu gadu laikā darbības ierobežojumiem jau ir spējusi pielāgoties, tādēļ lielas problēmas mēs neprognozējam. Daļai klientu tas, protams, var ietekmēt apgrozījumu, bet mēs neprognozējam, ka tas izraisīs, piemēram, maksātnespējas vilni," teica "Luminor Bank" Latvijas filiāles vadītāja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu