Aicina iesaistīties pētījumā par Covid-19 ietekmi uz cilvēka ikdienu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Lai noskaidrotu, kāda ir Covid-19 ietekme uz cilvēku ikdienu, Latvijas iedzīvotāji aicināti iesaistīties Eiropas sociālajā pētījumā (ESS), informē Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) Sociālo un politisko pētījumu institūts (SPPI).

Iedzīvotāju aptauja ir daļa no ESS, kas notiek reizi divos gadus. Pētījumā piedalās 30 Eiropas valstis.

Ar aptaujas palīdzību plānots noskaidrot iedzīvotāju viedokli par pandēmijas ietekmi uz sadzīvi un tehnoloģiju lietošanu, uzticēšanos varas institūcijām un demokrātijām. Paredzēts, ka iegūtie pētījuma rezultāti sniegs iespēju uzzināt, cik līdzīgi vai atšķirīgi ir cilvēku uzskati ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs.

Iedzīvotāji aptauju var aizpildīt tiešsaistē vai papīra anketas formā, kura, sākot ar decembri, tiks nosūtīta pa pastu ar apmaksātu atpakaļsūtīšanu. Aptaujā piedalīties var tikai tie iedzīvotāji, kas saņēmuši uzaicinājumu vēstulē, kas nosūtīta pa pastu. Katram respondentam ir piešķirts unikāls identifikācijas numurs, kas jāievada tiešsaistes aptaujā vai jānorāda anketā, ja respondents izvēlas atbildēt uz jautājumiem papīra formātā.

Kopumā pētījumā piedalās 4400 Latvijas iedzīvotāji, kurus Centrālā statistikas pārvalde (CSP) atlasījusi no Iedzīvotāju reģistra pēc matemātiskās nejaušības principiem. Šāda atlase nepieciešama, lai aptaujas rezultāti būtu vispārināmi uz visu Latvijas iedzīvotāju kopu. Vienlaikus dalībniekiem tiek nodrošināta anonimitāte, iegūtās atbildes tiek izmantotas tikai apkopotā veidā.

ESS ir starptautiska socioloģiska aptauja, kas tiek realizēta Eiropā kopš 2001.gada. Projektu vada ESS galvenā zinātniskā grupa Londonas Universitātes profesora Rorija Fitžeralda vadībā, bet valstu līmenī par pētījuma veikšanu atbild nacionālie koordinatori un nacionālās darba grupas.

Latvijā ESS pētījuma 10.kārtas izpildi nodrošina LU SZF darba grupa darba LU SZF docenta un LU SZF SPPI vadošā pētnieka Jurija Ņikišina vadībā un CSP. Pētījums Latvijā tiek finansēts no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Atbilžu vākšana ir sākta 1.novembrī, bet pētījuma noslēgums plānots nākamā gada janvārī. Dati nonāk ESS datu arhīvā, kur speciālisti veiks tālāko datu pārbaudi un apstrādi.

Sabiedrībai pētījuma rezultāti varētu kļūt pieejami 2022.gada vasarā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu