Noskaties, kā Zemei garām palidoja komēta "Leonards" (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Komēta Leonards
Komēta Leonards Foto: AFP / Scanpix

Debesu vērotāji jau no šā gada sākuma ir sekojuši līdzi komētai "Leonards" – kilometru platai bumbai, ko veido ledus, akmens un putekļi.

2022. gada 3. janvārī "Leonards" pietuvosies Saulei, tāpēc astronomi neatrauj no tās acis, lai labāk saprastu komētas evolūciju, tai lēnām sasilstot.

Komēta īpaši tiek novērota ar diviem satelītiem, kas īpaši veidoti Saules pētīšanai. Ar tiem tad arī izdevies iemūžināt "Leonardu" brīdī, kad tas šaujas garām Zemei. Turklāt tas notika pirmo reizi 80 000 gadu laikā.

Video redzams arī Piena Ceļš, kā arī labajā augšējā stūrī - Venera un Merkūrijs. Venera ir spožāka un virzās no kreisās uz labo pusi.

VIDEO: KOMĒTA "LEONARDS" PALIDO GARĀM ZEMEI

Kad tika uzņemti šie attēli (kopumā tie veido animāciju), komēta atradās starp Sauli un satelītu, bet komētas aste bija pavērsta satelīta virzienā.

"Leonards" tuvāko punktu mūsu planētai sasniedza 12. decembrī, nonākot 34 kilometru attālumā no mums. Komēta abās Zemes puslodēs būs redzama līdz decembra beigām.

Komētu "Leonards" atklāja astronoms Gregorijs Leonards, tāpēc tā nodēvēta viņa vārdā. Tiesa, komētas oficiālais nosaukums ir “C/2021 A1 Leonard”. Tās atklāšanas brīdī komēta no Zemes bija tikpat tālu, cik attālums no Jupitera līdz Saulei.

Pēc tam, kad komēta apriņķos Sauli, tā izlidos no Saules sistēmas un mēs to vairs nekad neredzēsim.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu