RTU noslēgusi septiņas licences ar uzņēmumiem par tehnoloģiju komercializāciju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) ir noslēgusi septiņas licences ar vietējiem un starptautiskiem uzņēmumiem par tehnoloģiju komercializāciju, informēja RTU Sabiedrisko attiecību departamenta projektu vadītāja Lāsma Vaivare.

Uzņēmumi licencējuši zinātnieku veikumu tādās jomās kā mikrobioloģija, molekulārā ģenētika un vides inženierzinātne, ilgtspējīgi materiāli un ražošanas tehnoloģijas, kā arī informācijas un komunikāciju tehnoloģijas.

Starp licencētajām tehnoloģijām ir, piemēram, RTU Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta zinātnieku izstrādātais siltumizolācijas materiāls no lignocelulozes biomasas un dabiskas izcelsmes saistvielas, ko var izmantot termoiepakojuma izgatavošanai dabai nedraudzīgā polistirola vietā. To licencēja uzņēmumi SIA "Forma" un SIA "ZARO".

Savukārt RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģiju fakultātes zinātnieki izstrādāja risinājumu, kas prognozē sabiedriskā transporta ierašanās laiku. Tā izmantošanas tiesības pavasarī, pirmajā RTU rīkotajā intelektuālā īpašuma izsolē, ieguva kartogrāfijas un ģeotelpiskās inteliģences risinājumu uzņēmums SIA "Jāņa sēta".

Vaivare skaidroja, ka RTU piedāvā komersantiem licencēt intelektuālo īpašumu, kam piemīt potenciāls izmantošanai jaunu vai uzlabotu produktu vai pakalpojumu radīšanā. Savukārt, noslēdzot licenci, uzņēmumiem tiek piešķirta atļauja izmantot RTU intelektuālo īpašumu komerciāliem mērķiem.

RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs atbalsta RTU zinātnieku iesaisti valorizācijas aktivitātēs, nodrošina universitātes intelektuālā īpašuma pārraudzību un aizsardzību, veicina inovāciju un tehnoloģiju pārneses attīstību, nodrošinot zinātnisko pētījumu rezultātu īstenošanu komerciāli pielietojamā veidā.

RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centra vadītāja Laila Eliņa uzsvēra, ka tehnoloģiju licencēšana nav vienkāršs process, taču centrs ir ieguldījis daudz laika, lai izveidotu licencēšanas sistēmu un ieviestu to reālā darbībā. Tuvāko gadu laikā plānots licencēt vēl aptuveni 20 tehnoloģijas.

Vienlaikus Vaivare norādīja, ka ik gadu tiek realizēti arī vidēji 120-150 līgumpētījumi ar uzņēmumiem, pēc to pasūtījuma radot jaunas tehnoloģijas, risinājumus un uzlabojumus. Pēdējo pāris gadu laikā RTU ir sadarbojusies ar vairāk nekā 500 dažādiem uzņēmumiem. Tas apliecina uzņēmumu uzticēšanos un novērtējumu, kā arī universitātes kompetenci.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu