LIAA šogad palīdzējusi piesaistīt rekordlielas investīcijas - 643 miljonus eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras telpās tiks parakstīts līgums starp Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru par uzņēmēju apmācības projekta ''Produktivitātes evolūcija'' īstenošanu.
Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras telpās tiks parakstīts līgums starp Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru par uzņēmēju apmācības projekta ''Produktivitātes evolūcija'' īstenošanu. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) šogad ir sniegusi atbalstu 32 investīciju projektu uzsākšanai, un kopējais Latvijas tautsaimniecībā investēto līdzekļu apmērs šajos projektos šogad sasniegs 643 miljonus eiro, pavēstīja LIAA Komunikācijas un informācijas departamentā.

Savukārt kopējais darba vietu skaits šajos projektos būs 2650.

Salīdzinoši 2020.gadā piesaistīto investīciju apmērs bija 252 miljoni eiro.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) norāda, ka šis gads bija izcils investīciju piesaistē, jo veiksmīgi nostrādāja valdības īstenotā politika, ieviešot "zaļā koridora" principu prioritārajiem investīciju projektiem.

"Ieviešot mērķētu LIAA investīciju piesaistes politiku, kā arī veicot uzlabojumus Latvijas investīciju vidē, šo gadu noslēgsim ar vēsturiski labāko investīciju piesaistes rādītāju," uzsver ministrs,

LIAA skaidro, ka galvenie priekšnoteikumi augstākai investoru aktivitātei ir saistīti ar izmaiņām globālajās piegādes ķēdēs. Pieaug bažas par piegādēm no Ķīnas un citām Āzijas valstīm, tādēļ daudzi uzņēmumi meklē iespējas izvietot ražotnes tuvāk galvenajiem eksporta tirgiem. Savukārt pakalpojumu eksporta jomā uzņēmumi paplašinās, veidojot biznesa pakalpojumu centrus valstīs, kurās ir pieejami kvalificēti darbinieki. Arvien vairāk samazinās darbaspēka izmaksu faktors, jo daudzus procesus iespējams automatizēt, bet ražošanā izmantot robotizētās iekārtas. Tas, kā norāda LIAA, kopumā ceļ Eiropas un tostarp Latvijas konkurētspējas priekšrocības pret valstīm, kuras līdz šim galvenokārt konkurēja uz lētāka darbaspēka rēķina.

LIAA direktors Kaspars Rožkalns norāda, ka pēdējos divos gados LIAA mainījusi pieeju investīciju piesaistes jomā, koncentrējoties uz augstas pievienotās vērtības projektiem.

LIAA proaktīvi uzrunājot investorus, kas strādā tādās Latvijas tautsaimniecībai prioritārās nozarēs kā bioekonomika, atjaunojamie energoresursi, viedie materiāli un fotonika, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT), viedā mobilitāte un biomedicīna.

"Tas ir nesis labus rezultātus, jo divu gadu laikā esam spējuši četrkāršot piesaistīto investīciju apjomu un šajā jomā sasniegt vēsturiski labāko rezultātu," saka Rožkalns.

Pēc LIAA sniegtās informācijas, šogad pieci investīciju projekti ir bioekonomikas nozarē, četri - biomedicīnā, 10 - IKT un biznesa pakalpojumu centru nozarē, trīs - viedajā enerģētikā, trīs - viedajos materiālos, bet vēl 10 - citās nozarēs. Latvijā savu darbību šogad uzsākuši tādi uzņēmumi kā "Inzpire.me", "Pulsar Optics", "Forpet Baltics" un citi.

LIAA informē, ka nākamgad Latvijā darbību plāno izvērst pasaulē labi zināma IKT kompānija, kas ir globāla programmatūras un konsultāciju nodrošinātāja ar vairāk nekā 60 000 darbinieku visā pasaulē. Uzņēmums Latvijā plāno izveidot vismaz 100 jaunas darba vietas.

Atbalsts joprojām tiek sniegts arī Baltkrievijas uzņēmumiem, kuri pēc politiskās krīzes savā valstī pieņēma lēmumu pārcelt savu darbību uz Latviju. Pēc 2021.gada trešā ceturkšņa datiem par pilnīgu vai daļēju biznesa pārcelšanu no Baltkrievijas lēmumu bija pieņēmuši 29 uzņēmumi - 26 jauni un trīs paplašināšanās. Latvijā līdz šim reģistrējušies un atvēruši bankas kontus 16 uzņēmumi, kuri uz Latviju ir pārcēluši vai plāno pārcelt 1263 darbiniekus. Tie ir aptuveni 15% no šo uzņēmumu kopējā darbinieku skaita.

Kā norāda LIAA, pašreiz ir izveidojusies laba situācija, lai turpinātu darbu pie investīciju piesaistes, tādēļ LIAA ciešā sadarbībā ar Ekonomikas ministriju strādā pie jaunām atbalsta programmām. Investoriem būs pieejams atbalsts lielo investīciju projektiem. Tā būs LIAA un AS "Attīstības finanšu institūciju "Altum"" ("Altum") administrēta programma, kurā būs iespējams saņemt atbalstu līdz 10 miljoniem eiro. Kopējais šīs programmas finansējums sasniegs 100 miljonus eiro. Atlasi šajā programmā plānots uzsākt janvāra otrajā pusē, un tā turpināsies trīs mēnešus.

Tāpat LIAA atgādina, ka tuvākajā laikā no Eiropas Savienības Atveseļošanās fonda būs pieejami arī 80 miljoni eiro viedo specializāciju industriālo parku izveidei pašvaldībās, kā arī atbalsta programma augstas kvalifikācijas darbinieku apmācībai, labās prakses ieviešanai uzņēmumu darbībā un apmācības "Mini MBA" programmā.

Vienlaikus būtiska loma investīciju piesaistē bijusi arī "zaļā koridora" iniciatīvai prioritārajiem investīciju projektiem. Atbalstīti desmit projekti, kuru kopējais investīciju apjoms būs vismaz 103 miljoni eiro. Uzņēmumos, kuri īstenos šos projektus, tiks izveidotas 629 jaunas darba vietas.

Šobrīd Ekonomikas ministrija strādā pie priekšlikumiem, kuri varētu samazināt administratīvo procesu slogu investīciju projektiem ne tikai kā krīzes risinājumu, bet arī kā pastāvīgu regulējumu. Šāds risinājums uzlabos Latvijas globālo konkurētspēju un ļaus noturēt augstus investīciju piesaistes rādītājus, norāda LIAA.

Lielākais investīciju projekts bijis kokrūpniecības nozarē, kur kopējās plānotās investīcijas ir 180 miljoni eiro. Savukārt individuāli projektu līmenī lielākais darbinieku skaits saistīts pārtikas pārstrādes uzņēmumu "Syfud", kas Liepājā plāno izveidot līdz 800 jaunām darba vietām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu