Ziņojums: Ziemeļkorejas hakeri pērn nozaguši kriptovalūtu teju $400 miljonu vērtībā (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Pagājušajā gadā Ziemeļkorejas hakeri nozaguši teju 400 miljonus dolāru vērtus digitālos aktīvus. Tas izdarīts vismaz septiņos uzbrukumos kriptovalūtu platformām, liecina blokķēžu analīzes kompānijas “Chainalysis” ziņojums.

Ziņojumā teikts, ka 2021. gads kibernoziedzniekiem no pasaulē izolētākās valsts ir bijis viens no veiksmīgākajiem gadiem. Tiek norādīts, ka uzbrukumi tika veikti pret investīciju kompānijām un centralizētajām biržām. Ziemeļkorejas varasiestādes konstanti noliedz jebkādu iesaisti kiberuzbrukumos.

“2020. gadā tika fiksēti vismaz četri uzbrukumi, kas saistīti ar Ziemeļkoreju, bet 2021. gadā šādu uzbrukumu skaits ir palielinājies līdz vismaz septiņiem. Noziedznieku guvums pērn šajos uzbrukumos arī ir audzis vismaz par 40%, salīdzinot ar gadu iepriekš,” teikts ziņojumā.

Hakeri izmantojuši dažādas krāpniecības tehnoloģijas, piemēram, nepilnības programmu kodos, ļaunatūru un pat izspiešanu. Iegūstot aktīvus no dažādām organizācijām, tie pārvietoti uz Ziemeļkorejas kontrolētām adresēm.

Kriptovalūtu “karstie maciņi” ir atrodami internetā un kriptovalūtu tīkls tiek uzskatīts par ļoti ievainojumu attiecībā pret kiberuzbrukumiem. “Maciņi” tiek izmantoti, lai tīmeklī nosūtītu un saņemtu kriptovalūtas, un tas ļauj lietotājiem arī saprast, cik daudz kriptovalūtas ir viņu rīcībā.

Daudzi eksperti iesaka pārvietot kritptovalūtu krājumus uz tā saucamajiem “aukstajiem maciņiem”, kas lielākoties ir paredzēti kritptovalūtu uzglabāšanai, un tie ir atslēgti no interneta.

“Chainalysis” norāda, ka pagājušajā gadā veiktos uzbrukumus, ļoti iespējums, ir veicis grupējums “Lazarus Group”, pret ko ir noteiktas ASV sankcijas. Tiek uzskatīts, ka šis grupējums atrodas Ziemeļkorejas izlūkdienesta pakļautībā.

“Lazarus Group” iepriekš ir apsūdzēts par iesaisti “WannaCry” ļaunatūras izplatīšanā, hakeru uzbrukumos starptautiskajām bankām, kā arī uzbrukumā “Sony Pictures” 2014. gadā.

“Tiklīdz Ziemeļkoreja savā rīcībā ieguva nozagtos līdzekļus, viņi sāka uzmanīgu naudas atmazgāšanas procesu, lai censtos maksimāli maskēt savu rīcību,” teikts ziņojumā.

Apvienoto Nāciju organizācijas nodaļa, kas monitorē sankcijas pret Ziemeļkoreju, ir apsūdzējusi Phenjanu, ka tā izmanto nozagtos līdzekļus savu kodolieroču un ballistisko raķešu programmās, tādējādi apejot starptautiskās sankcijas.

Pagājušā gada februārī ASV apsūdzēja trīs Ziemeļkorejas programmētājus kiberuzbrukuma īstenošanā, ar kuru bija plānots nozagt vairāk nekā 1,3 miljardus dolāru gan tradicionālajās valūtās, gan kriptovalūtās. Šajā kiberuzbrukumā cieta gan bankas, gan Holivudas filmu studijas.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu