"Altum" vadītājs: Covid-19 apstākļos Zemes fondā ir vērojama liela darījumu aktivitāte (4)

Vita Daukste-Goba
, Ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

"Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") pārvaldītā Zemes fonda darbības apjomi turpina augt un arī Covid-19 apstākļos ir vērojama liela darījumu aktivitāte, un prognozējam, ka tā saglabāsies arī turpmāk, portālam TVNET sacīja institūcijas valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Vaicāts par to, kāds pērn un līdz šim bijis pieprasījums pēc Latvijas Zemes fonda pakalpojumiem, Bērziņš atzina, ka atsevišķos periodos darījumu aktivitātes temps nedaudz piebremzējās, savukārt 2021. gada beigās un šī gada sākumā atkal novērots straujāks pieaugums.

"Tas skaidrojams gan ar salīdzinoši labu lauksaimniecībai labvēlīgu gadu, kā dēļ pārdevēji atsevišķos gadījumos bija nogaidoši, gan ar pandēmijas viļņu ietekmi," skaidroja "Altum" valdes priekšsēdētājs.

Viņš pastāstīja, ka šī gada janvāra pirmajās dienās Zemes fonds saņēma vairāk nekā 20 jaunus īpašumu pārdošanas pieteikumus gan no fiziskām personām īpašumu pārdošanai, gan no saimniecībām reversās nomas darījumiem.

"Nemainīgi liels pieprasījums ir pēc Zemes fonda sakoptajiem un lauksaimniecības apritē atgrieztajiem īpašumiem," sacīja Bērziņš.

Kā atklāja "Altum" valdes priekšsēdētājs, pērn Zemes fondā novērota jauna tendence īpašumu pārdošanas piedāvājumos. "Pērn pirmo reizi saņēmām mazāk īpašumu pārdošanas piedāvājumus no aktīvajiem darījumu reģioniem, kas ir Zemgale un Kurzeme, bet vairāk nekā iepriekš saņēmām tieši no mazāk aktīvajiem Latgales un Vidzemes reģioniem, tajā skaitā arī ar nelielām – gan koptām, gan nekoptām lauksaimniecības zemes platībām," informēja Bērziņš. Viņš arī pastāstīja, ka šo virzienu Zemes fonda darbībā "Altum" plāno aktivizēt un attīstīt arvien vairāk, lai veicinātu mazo un jauno saimniecību attīstību, piedāvājot neliela izmēra nomas platības.

"Ar katru gadu aizvien vairāk veicam arī aizaugušo īpašumu sakopšanu un atgriešanu lauksaimniecībā, kas arī ir virziens, kā jaunajām un mazajām saimniecībām ir iespējams izmantot Zemes fonda piedāvātās nomas zemes savai attīstībai," norādīja Bērziņš.

Institūcijas valdes priekšsēdētājs atgādināja – pirmajiem reversās nomas darījumiem tuvojas reversās nomas piecu gadu termiņš. "Ar gandarījumu redzam labu tendenci, ka šie īpašumi tiek atpirkti un atgriežas lauksaimnieku īpašumā, turklāt pat pirms termiņa. Tas liecina, ka

reversā noma ir sekmīgs risinājums, kā zemnieki var iegūt papildu resursus finanšu plūsmas stabilizēšanai un tālākai attīstībai, vienlaikus turpinot zemi nomāt un paturot garantētas tiesības to no fonda pēc laika atpirkt."

Kā informēja Bērziņš, šobrīd ir pabeigti vai ir atpirkšanas procesā darījumi ar lauksaimniecības zemi ar kopējo platību aptuveni 350 hektāri par vairāk nekā 1 miljonu eiro.

"Jāpiebilst arī, ka Zemes fonda darījumi kopējā zemes tirgū veido ļoti nelielu daļu, gada griezumā ap 4% no visiem darījumiem ar zemi, taču tie risina konkrētas problēmu situācijas un atbalsta lauksaimniekus saimnieciskās darbības saglabāšanā un attīstīšanā," apgalvoja Bērziņš. "Zemes fonds nekonkurē ar lauksaimniekiem – ja zemi vēlas iegādāties cits pircējs-lauksaimnieks, fonda iesaistīšanās nav nepieciešama."

Jau ziņots, ka Zemes fonds strādā kopš 2015. gada 1. jūlija. Zemes fonds iegādājas lauksaimniecības zemi no īpašniekiem, kas kādu iemeslu dēļ nevar vai nevēlas īpašumu apsaimniekot. Savukārt reversās nomas darījumā iegūtos resursus klienti visbiežāk izmanto, lai iegūtu naudu citas zemes vai tehnikas iegādei, ja nauda tam nav pieejama bankā, kā arī apgrozāmajiem līdzekļiem, kad banka esošo kredītsaistību dēļ saimniecībai nevar izsniegt jaunu apgrozāmo līdzekļu aizdevumu, un, lai norēķinātos ar piegādātājiem.

Savukārt "Altum" ir valsts kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros, papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

"Altum" 40% akciju turētājs ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētājs – Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētājs – Zemkopības ministrija.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu