Abāšins: Latvijas apdrošināšanas tirgus pandēmijas apstākļiem ir pielāgojies

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas apdrošināšanas tirgū arī šogad būs izaugsme, parakstīto prēmiju apmēram augot par 3-5%, tā prognozēja Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents un Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins. 

Viņš norādīja, ka apdrošinātājiem par pagājušo gadu kopumā būtu grēks sūdzēties, jo parakstīto prēmiju apmērs ir palielinājies par vairāk nekā 5%.

"Kā būs šogad? Gribētos cerēt, ka 5% pieaugums apdrošināšanas tirgū varētu noturēties. Iepriekš bija optimistiskākas prognozes par pieaugumu 5-7% apmērā, bet, iespējams, ka enerģētikas izmaksu pieauguma dēļ tās ir jāpavelk uz leju un drīzāk tie varētu būt 3-5%. Tomēr tirgus attīstība noteikti būs ar plusa zīmi," sacīja Abāšins.

Viņš arī atzīmēja, ka pēc pandēmijas sākuma apdrošināšanas tirgus piecus ceturkšņus pēc kārtas bija mīnusos, bet 2021.gada skaitļi liecina, ka tirgus pandēmijas apstākļiem ir pielāgojies. Protams, ir apdrošināšanas veidi, kuri joprojām nav atguvuši pirmspandēmijas līmeni, piemēram, ceļojumu apdrošināšana. Tāpat ietekmi uz tirgu atstāj ne tikai pandēmija, bet arī augošā inflācija, kā arī ir apdrošināšanas veidi, kurus ietekmē norises ar tiem saistītajās nozarēs.

"Tikko valsts "iepumpē" līdzekļus veselības aprūpē valsts pusē un ceļas mediķu algas, tas pats ir jādara privātajos veselības aprūpes uzņēmumos, un aug to izcenojumi un apdrošinātājiem ceļas veselības apdrošināšanas polišu izmaksas. Tas pats notiek transportlīdzekļu apdrošināšanā, tikko ceļas autoservisu cenas. Bez pandēmijas pašlaik izaicinājums ir energoresursu cenu kāpums, jo tas ietekmē praktiski visas nozares," sacīja Abāšins.

Vienlaikus viņš piebilda, ka visi ir iemācījušies strādāt pandēmijas apstākļos, pielāgojot produktus, kā arī klientu apkalpošanā, salīdzinot ar vecajām Rietumeiropas valstīm, Latvijā problēmu ir bijis ļoti maz, jo esam digitāli salīdzinoši labi attīstīti.

"Kāpums ir bijis praktiski visos lielajos apdrošināšanas veidos. Vienīgais no lielajiem apdrošināšanas veidiem, kurā arī 2021.gada 11 mēnešos joprojām ir redzams kritums, ir OCTA," teica Abāšins, piebilstot, ka OCTA apdrošināšanā minētajā periodā bija kritums par 12%.

Viņš informēja, ka dzīvības apdrošināšanā 2021.gada 11 mēnešos parakstīto prēmiju pieaugums veidoja 7% salīdzinājumā ar 2020.gada attiecīgo periodu, kas no drošības spilvena veidošanas viedokļa ir labs skaitlis. Savukārt veselības apdrošināšanā bija pieaugums par 9%, kas norāda, ka uzņēmumi apdrošina darbiniekus, turklāt šis pieaugums ir par spīti tam, ka atsevišķās nozarēs veselības apdrošināšana ļoti ir gājusi mazumā. "Te es domāju viesmīlības nozari, jo, ja kāda viesnīca tik tikko velk dzīvību, tad diezin vai tās īpašnieks domās par darbinieku veselības apdrošināšanu," piebilda Abāšins.

Tāpat viņš sacīja, ka īpašuma apdrošināšanā pērn 11 mēnešos bija kāpums par 16%. "Daļa no šī pieauguma, protams, ir uz apdrošināšanas summu celšanas rēķina, augot būvniecības izmaksām un attiecīgi prēmijām, bet daļa noteikti ir arī jauni klienti, jo kopējā situācija ekonomikā un sabiedrības ienākumi, par spīti kovidam, gāja uz augšu. Paskatīsimies, kā būs šogad," teica Abāšins.

Pēc viņa teiktā, ceļojumu apdrošināšanā pērn 11 mēnešos bija pieaugums par 23%, bet te ir jāatceras, ka 2020.gadā tūrisms bija ļoti būtiski sabremzējies, tādēļ šis kāpums par neko daudz neliecina.

Savukārt sauszemes transportlīdzekļu apdrošināšanā (KASKO) parakstīto prēmiju pieaugums attiecīgajā periodā bija 5,6%, kas ir stabils pieaugums, minēja Abāšins.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu