Raidījums: Caur Latviju Eiropā ieplūst Baltkrievijas lētais spirts (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Alkohols. Spirts. Ilustratīvs attēls.
Alkohols. Spirts. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Caur Latviju Eiropā turpinās Baltkrievijas lētā spirta imports, kas Baltkrievijas diktatoram Aleksandram Lukašenko ienes miljoniem eiro un dolāru. Kāds Latvijas alkohola ražotājs vērsies ministrijās, iesakot ierobežot Baltkrievijas spirta ieplūšanu Latvijā un arī Eiropā, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Raidījumam tapis zināms, ka kāds Latvijas alkohola ražotājs vērsies vairākās ministrijās, nosūtot vēstuli, kurā iesaka ierobežot Baltkrievijas valstij piederošās rūpnīcās ražotās spirta produkcijas ievešanu Latvijā. Caur Latviju spirta produkcija tiek ievesta pārējā Eiropā. Kā informē raidījums, tā ir būtiska rūpniecības nozare, kas Lukašenko režīmam ienes peļņu.  Latvijas alkohola ražotājs vēstulē mudināja Ārlietu ministrijai ieteikt Eiropas Komisijai nākamajā sankciju paketē iekļaut arī spirta produktu ražotājus.

2015. gada jūlijā Baltkrievijas diktators parakstīja dekrētu Nr.326 “Par Baltkrievijas alkohola holdinga izveidi”.

Tā nosaukums “Minsk Kristal” ("Minskas Kristāls"). Zem viena jumta tiek apvienotas astoņas valstij piederošas alkohola rūpnīcas. Savukārt to pārvalda Baltkrievijas valstij piederošs koncerns "BelGosPischeProm". Šis koncerns apvieno neskaitāmus pārtikas ražotājus - sākot no cukura un konfektēm, beidzot ar rapšu eļļu un zaļajiem zirnīšiem.

"Mūsu produkcijas eksports ir palielinājies. Mēs vedam vairāk kā uz 30 valstīm. Strādājam visos kontinentos. Un šobrīd eksports sastāda 30 miljonus dolāru, kas nav maz," pauda “Minsk Kristal” ģenerāldirektors Igors Šustovs.

Hodinga "Minskas Kristāls" mājaslapā raidījums aplūkoja, ka Latvijā viņus pārstāv Rīgā, Elijas ielā 21, reģistrētā SIA Belpiščeprom ("Белпищепром"). Uzņēmums atrodas vien dažu soļu attālumā no slēgtās Baltkrievijas vēstniecības. Tā ir Baltkrievijas valstij piederošā alkohola holdinga oficiālais produkcijas dīleris Eiropas Savienībā.

Kā liecina informācija Uzņēmuma reģistrā - no 2015.gada "Belpiščeprom" saimnieko šajās apjomīgajās muitas noliktavas telpās Lubānas ielā. 

Arī firmas gada pārskatos redzams, ka tās tirdzniecības apjoms tieši 2020.gadā dubultojies. Ja līdz tam gadā kompānija apgrozīja 5 līdz 6 miljonus, tad 2020. gadā tie bija gandrīz 11 miljoni eiro. Firmas apgrozījums 2020. gadā bijis 10,7 miljoni eiro, 2019.gadā - 6,35 miljoni eiro,  2018.gadā - 6,64 miljoni eiro, 2017. gadā - 5,43 miljoni eiro, bet 2016.gadā - 4,89 miljoni eiro.

No pagājušā gada septembra firma ievākusies vēl vienā noliktavā Mārupē. Kā pieļauj raidījums, visticamāk, tāpēc, ka tirdzniecības apjomi turpina augt.

"Uzņēmums SIA "Belpiščeprom" ir ļoti uzmanīgs pret savu reputāciju. No jūsu vēstules izriet informācija, ka jūsu rīcībā ir informācija par Latvijas uzņēmēju pārmetumiem, ka SIA "Belpiščeprom" veic negodīgu tirgus praksi. Līdz ar to lūdzam sniegt SIA "Belpiščeprom"faktus, kas apstiprina šo apgalvojumu. Turklāt mums ir pamats uzskatīt, ka aptuveni 70% no mūsu uzņēmuma 2020.- 2021.gadā piegādātajiem spirtu saturošiem produktiem, visticamāk, vietējie ražotāji izmantojuši Latvijas iedzīvotājiem pieejamo dezinfekcijas līdzekļu ražošanā," situāciju NP komentējis uzņēmums.

Plašāk skaties TV3 sagatavotajā sižetā!

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu