Veikali vairs nevarēs mākslīgi samazināt telpu platību, pielāgojoties sarkanā režīma prasībām (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Grozījumi paredz, ka tirdzniecības pakalpojumus epidemioloģiski nedrošā vidē varēs sniegt iekštelpās, ja apmeklētājiem pieejamā tirdzniecības zāles platība,

turklāt neatkarīgi no tirdzniecības iekārtu un plauktu izkārtojuma telpā,

nav lielāka par 1500 kvadrātmetriem.

Patlaban rīkojums noteic tās tirdzniecības vietas, kas drīkst sniegt tirdzniecības pakalpojumu epidemioloģiski nedrošā vidē, ja to kopējā apmeklētājiem publiski pieejamā telpu platība nav lielāka par 1500 kvadrātmetri.

Vienlaikus praksē atsevišķi tirgus dalībnieki norāda uz neskaidrībām iepriekš minētās tiesību normas piemērošanā, proti, kas uzskatāms par apmeklētājam publiski pieejamo telpu platību - visa tirdzniecības zāle vai tikai tā telpas daļa, kurā apmeklētājs fiziski var uzturēties atbilstoši tirdzniecības zāles iekārtu un plauktu izkārtojumam.

Grozījumi rīkojumā paredz novērst tiesību normu atšķirīgu interpretāciju, precizējot, kas rīkojuma izpratnē ir uzskatāma par apmeklētājam publiski pieejamu telpu tirdzniecības vietā un būtu izmantojama kā atskaites punkts, lai aplēstu apmeklētājam publiski pieejamās telpas platību un novērtētu, kādā epidemioloģiskās drošības vidē tirdzniecības pakalpojumu ir tiesības sniegt.

Ņemot vērā minēto grozījumi nosaka, ka tirdzniecības pakalpojumus epidemioloģiski nedrošā vidē var sniegt tirdzniecības vietā iekštelpās, ja apmeklētājiem publiski pieejamā tirdzniecības zāles platība, kurā tiek organizēts tirdzniecības process un tiek apkalpoti apmeklētāji, turklāt neatkarīgi no tirdzniecības iekārtu un plauktu izkārtojuma telpā, nav lielāka par 1500 kvadrātmetriem.

Ar minētajiem grozījumiem paredzēts novērst tirgotāju interpretācijas iespējas un atsevišķos gadījumos tirgotāju īstenotu praksi izmainīt plauktu, tirdzniecības iekārtu un citu konstrukciju novietojumu telpā nolūkā sašaurināt fiziski apmeklētājam pieejamo tirdzniecības zāles platību līdz tādai, kas nepārsniedz 1500 kvadrātmetri, lai nepamatoti uzskatītu, ka tas ir pamats epidemioloģiskās drošības vides maiņai.

Ņemot vērā, ka darba pienākumus vairs nevar veikt bez vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, valdība arī nolēma, ka nav pamata vairs paredzēt normu, ka darbiniekiem, kas strādā klātienē bez vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, tiek veikta testēšana. Ņemot vērā minēto precizēti grozījumi, nosakot, ka darba pienākumus klātienē var veikt tikai tad, ja ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Ņemot vērā, ka iestājpārbaudījumos piedalās gan pilngadīgi, gan nepilngadīgi izglītojamie no dažādām izglītības iestādēm, valdība arī nolēma, ka nepieciešams noteikt kārtību, kādā augstākās izglītības iestādes var organizēt iestājpārbaudījumus studiju programmās, lai nodrošinātu pēc iespējas drošāku iestājpārbaudījumu norisi.

Minētais nozīmē, ka augstākās izglītības iestādēm iestājpārbaudījumu norise jānodrošina iespējami attālināti, klātienē nodrošinot tikai praktisko daļu, kuru nav iespējams organizēt attālināti.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu