Vācijas regulators skeptisks par drīzu "Nord Stream 2" sertifikāciju (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Pēc Vācijas Federālās tīklu aģentūras (Bundesnetzagentur – BNetzA) vadītāja teiktā, gāzesvada “Nord Stream 2” sertifikācijas process nebūs ātrs un to diez vai izdosies pabeigt šā gada pirmajā pusgadā, vēsta “Deutsche Welle”.

Lai arī Vācijā ir radīta atsevišķa kompānija ar mērķi uzraudzīt “Nord Stream 2”, drīzu gāzesvada sertifikāciju nav vērts gaidīt, intervijā Vācijas laikrakstam “Frankfurter Allgemeine Zeitung” atzina BNetzA vadītājs Johens Homans. Viņš sacīja - lai arī jaunais uzņēmums ir veiksmīgi reģistrēts, “tālākie soļi vairs nav sperti”.

“Raugoties uz gaidāmajām pārbaudēm var ātri secināt, ka sertifikācijas procesa pabeigšana diez vai notiks šī gada pirmajā pusgadā,” teica Homans.

Uzņēmums “Gas for Europe”

Gāzesvada operators no Šveices ”Nord Stream 2 AG” 26. janvārī paziņoja, ka Šverīnes pilsētā dibināts jauns meitas uzņēmums “Gas for Europe GmbH” (G4E). Šveiciešu operatora paziņojumā teikts, ka tā meitasuzņēmums būs “neatkarīgs transporta sistēmas operators, kas pārvaldīs 54 kilometrus garo gāzesvada posmu Vācijas ūdeņos, kā arī visos Vācijas piekrastē ar šo gāzesvadu saistītajos objektos”.

Līdz ar to pašlaik BNetzA nepieciešams atsākt sertifikācijas procesu, kas tika apturēts pērnā gada 16. novembrī juridisku iemeslu dēļ. Vācijas regulatora lēmums vēlāk tiks iesniegts arī Eiropas Komisijai Briselē. Lai sagatavotu secinājumus, ko iesniegt Eiropas Savienības varasiestādēs, būs nepieciešami vismaz divi mēneši, taču visu faktu iegūšanai varētu būt nepieciešams vēl vairāk laika.

Pēc tam Vācijas regulatoram tiks sniegts laiks paziņot savu gala lēmumu. Ja tas atšķirsies no Eiropas Komisijas ieteikumiem, tad Komisija var iesniegt prasību pret Vāciju Eiropas tiesā Luksemburgā.

Strīdi ap “Nord Stream 2”

Gāzesvada “Nord Stream 2” būvniecība tika pabeigta pērn septembrī, un pašlaik šis objekts ir strīdus objekts, kas izraisījis ļoti plašas diskusijas un skandālus. Pret šā gāzesvada ekspluatāciju aktīvi iestājas virkne Eiropas Savienības valstu un Ukraina, jo šīs valstis uzskata, ka gāzesvads ir Krievijas ģeopolitiskās ietekmes instruments.

ASV uzskata, ka “Nord Stream 2” vēl vairāk pastiprinās Eiropas atkarību no Krievijas gāzes. Lai gan iepriekš Vācija ir bijusi par šī gāzesvada izbūvi, vienotības par šo projektu Vācijā nav. Atsevišķi politiķi no valdošās koalīcijas veidojošās sociāldemokrātu partijas, “zaļajiem” un liberāļiem ļoti skeptiski attiecas pret gāzesvadu un neizslēdz iespēju vispār atteikties no tā, it īpaši gadījumā, ja Krievija izšķirsies par militāru uzbrukumu Ukrainai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu