Linkaits: transporta nozares uzņēmumi gaida savās rindās jaunus un aizrautīgus jomas speciālistus (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Transporta nozares uzņēmumi gaida savās rindās jaunus, kvalificētus un aizrautīgus jomas speciālistus, īpaši aktuāla mūsdienīgi izglītotu kadru piesaiste tuvākajos gados būs dzelzceļa nozarē – tā piektdien, 18. februārī, viesojoties Rīgas Valsts tehnikumā, uzsvēra satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

Kā portālu TVNET informēja ministra padomniece komunikācijas jautājumos Maija Rēna, Linkaitsar tehnikuma direktori Dagniju Vanagu, mācībspēkiem un audzēkņiem pārrunāja izglītības kvalitātes nodrošināšanu un jauniešu piesaisti transporta nozarē svarīgu profesiju apguvei, tajā skaitā nepieciešamajām nākotnes profesijām dzelzceļa jomā.

Tiekoties ar izglītības iestādes audzēkņiem, Linkaits (JKP) norādīja, ka dzelzceļš visā Eiropā tiek attīstīts kā videi draudzīgs transporta veids gan pasažieru, gan kravu pārvadājumiem. “Arī Latvijā dzelzceļa nozare mainās un modernizējas, taču, lai tas notiktu veiksmīgi un atbilstoši mūsdienu tehnoloģiju vajadzībām, ir nepieciešami labi un jaunajam pieprasījumam atbilstoši nozares eksperti un speciālisti,” sacīja ministrs.

Dzelzceļa jomā jau pašlaik un tuvākajos gados paredzētas ievērojamas investīcijas infrastruktūrā, piemēram, būvējot “Rail Baltica” līniju un modernizējot esošo dzelzceļa sistēmu, gan pasažieru satiksmē izmantojot jaunos elektrovilcienus un ar 2026. gadu arī bateriju vilcienus. “Rail Baltica” izveides kontekstā jau no 2025. gada būs nepieciešami tehniķi infrastruktūras pārvaldībai - sliežu ceļu, elektrifikācijas, signalizācijas un radiosakaru sistēmu ekspluatācijai un apkopei.

“Tāpat kā dzelzceļa infrastruktūru nevar uzbūvēt vienā gadā, tāpat arī mūsdienīgas dzelzceļa saimniecības speciālistu izglītošanai vajadzīgi vairāki gadi,” pauž Linkaits.

Jauni, labi izglītoti darbinieki būs vajadzīgi ne tikai jaunās "Rail Baltica" līnijas un jauna ritošā sastāva ekspluatācijai. Šī vajadzība ir jau tagad – jaunās Eiropas platuma dzelzceļa līnijas projektēšanas un būvniecības laikā, transporta plānošanas, modelēšanas, jauno tehnoloģiju un sistēmu projektēšanā un ieviešanā.

Ministrs vizītes laikā iepazinās ar Rīgas Valsts tehnikuma tehnoloģiju un inovāciju centra piedāvātajām iespējām tehnisko jomu profesiju apguvē un atzinīgi izteicās par izglītības iestādes piedāvātajām mūsdienīgajām tehnoloģiskajām iespējām topošo lokomotīvju tehniķu, dispečeru, sliežu tehniķu un citu profesiju speciālistu izglītošanā.

“Izglītotu speciālistu pienesums ilgtspējīgas transporta sistēmas attīstībai Latvijā ir ļoti nozīmīgs, tajā skaitā, lai veidotu jaunu, modernu, telpā un sabiedrībā iekļaujošos dzelzceļa sistēmu,” noslēgumā piebilda Linkaits.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu