FM: Pagaidām nav plānots pārskatīt valsts budžetu (2)

Laura Ozoliņa
, TVNET Financenet | KLIK Bizness žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Finanšu ministra budžeta portfelis, kas ar valdības sagatavoto 2022.gada valsts budžeta likumprojektu iesniegts izskatīšanai Saeimā.
Finanšu ministra budžeta portfelis, kas ar valdības sagatavoto 2022.gada valsts budžeta likumprojektu iesniegts izskatīšanai Saeimā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Kontekstā ar notikumiem Ukrainā šobrīd nav plānots pārskatīt valsts budžetu, portālam TVNET apliecināja Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis.

"Patlaban turpinām strādāt apstiprinātā valsts budžeta ietvaros, izmantojot pieejamos finanšu resursus," sacīja Jarockis.

Valsts budžetā ir iestrādāti pietiekami elastības mehānismi, lai varētu nepieciešamības gadījumā veikt līdzekļu pārdali, tai skaitā arī līdzekļi neparedzētiem gadījumiem, viņš paskaidroja.

Uzsākot Latvijas Stabilitātes programmas 2022.-2025. gadam sagatavošanu, FM ir izstrādājusi makroekonomisko rādītāju prognozes laika posmam līdz 2025. gadam. Atbilstoši aktualizētajām prognozēm Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) 2022. gadā palielināsies par 4,0%, bet 2023. gadā ekonomikas izaugsme prognozēta 3,9% apmērā.

Jarockis gan atzīmēja, ka, izstrādājot makroekonomisko rādītāju prognozes, FM balstījās uz konservatīviem pieņēmumiem, kā arī izvērtēja ārējās un iekšējās vides riskus, kuriem īstenojoties, ekonomikas izaugsme var izrādīties straujāka vai lēnāka, nekā paredz pamata prognoze.

"Ekonomiskās izaugsmes riski pašlaik ir vairāk lejupvērsti, un negatīvie riski ir saistīti ar ģeopolitisko situāciju reģionā, Covid-19 pandēmijas seku pārvarēšanu, kā arī augošajām energoresursu cenām, kas var negatīvāk ietekmēt kopējo patēriņa cenu līmeni un ierobežot ekonomikas izaugsmi," viņš sacīja.

Pēc viņa teiktā, plānots, ka makroekonomikas rādītāju prognozes tiks aktualizētas, gatavojot Stabilitātes programmu, ko plānots izskatīt Ministru kabinetā aprīļa vidū.

Kā ziņots, neilgi pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina pavēles sākt "militāru operāciju" Ukrainā kaimiņvalstī no dažādām pusēm ceturtdienas rītā iebrucis Krievijas karaspēks.

Ukrainas armija iesaistījusies smagās aizstāvēšanās kaujās ar agresoriem.

Eiropas Savienība (ES), ASV, Lielbritānija un citas valstis, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, paziņojušas Maskavai par ļoti nopietnām sankcijām, kuras tiks oficiāli apstiprinātas visdrīzākajā laikā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu