Premjere: Lietuva spētu izdzīvot bez "Gazprom" gāzes

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Gazprom".
"Gazprom". Foto: ERIC PIERMONT/AFP

Lietuva spētu izdzīvot bez Krievijas koncerna "Gazprom" gāzes, paziņojusi premjerministre Ingrīda Šimonīte.

"Spētu," viņa sacījusi, atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes terminālis spētu pilnībā apgādāt Lietuvu ar gāzi un cik ilgi vēl gāze tiks iepirkta no "Gazprom".

"Ir zināmas tehniskas lietas, kādēļ [gāze tiek pirkta no "Gazprom"], bet Lietuvai nebūtu problēmu atteikties no "Gazprom" gāzes piegādēm. Mēs noteikti varam nodrošināties ar gāzi caur "Klaipedos nafta" [sašķidrinātās gāzes termināli]. (..) Mums tas nekādā ziņā nebūtu kritisks jautājums, ja "Gazprom" gāzi atslēgtu. Lietuva noteikti nodrošināsies ar gāzi citos veidos," uzsvērusi premjere.

Pēc Šimonītes teiktā, Lietuva gāzes apgādē gatavojas darbam autonomā režīmā, uz ko jau pārgājis Krievijas Kaļiņingradas apgabals.

"Redzam, ka Kaļiņingrada ir gatava strādāt autonomā režīmā, un, ja jau tā - arī paši tam gatavojamies," viņa norādījusi.

"Swedbank" ekonomists Nerijus Mačulis lēsis, ka Lietuva pērn par Krievijas gāzi izdevusi aptuveni 140 miljonus eiro. Viņaprāt, no Krievijas gāzes un elektrības būtu iespējams atteikties pilnībā - Lietuva tam ir gatava un nepieciešamā infrastruktūra tai ir.

Kā ziņu aģentūru BNS iepriekš informējis Lietuvas valsts kontrolētais uzņēmums "Ignitis", kas pērk Krievijas gāzi, "Gazprom" gāzes apjoms pērn nesasniedza trešdaļu no tā kopējā gāzes portfeļa Lietuvā, un šī daļa samazinās, jo uzņēmums pērk vairāk sašķidrinātās dabasgāzes no citiem avotiem. "Ignitis" arī norādījis, ka janvārī "Gazprom" gāzi vispār nav pircis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu