SVF: Ja karš turpināsies, Ukrainas ekonomika var sabrukt

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Ukrainas valdība turpina funkcionēt, banku sistēma ir stabila un parādsaistību maksājumu veikšana īstermiņā ir iespējama, taču Krievijas iebrukums valstī varētu novest Ukrainas tautsaimniecību smagā recesijā, teikts Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) paziņojumā.

Vienlaikus SVF brīdina, ka šim karam varētu būt arī plašākas sekas, tostarp apdraudēta globālā pārtikas drošība cenu kāpuma dēļ un nespēja sēt labību, tai skaitā kviešus.

Fonds prognozē, ka Ukrainas ekonomika šogad samazināsies par vismaz 10%, ja vien nekavējoties netiks panākts mierizlīgums.

Taču fonds brīdina, ka šīs prognozes pakļautas ievērojamai neskaidrībai, un, ja karš turpināsies, situācija pasliktināsies.

Ukrainas ekonomika šogad varētu samazināties pat par 25%-35%, salīdzinot ar 3,2% izaugsmi pērn, ko nodrošināja rekordlielā graudu raža un spēcīgs iekšzemes patēriņš.

Taču, neskatoties uz Krievijas militāro spēku Ukrainā nodarītajiem postījumiem, valdība un valsts turpina funkcionēt.

"Bankas turpina darbu, strādājot pat nedēļas nogalēs," norādīts SVF ziņojumā, kas datēts ar 9.martu.

Uz 1.martu Ukrainai bija ārvalstu valūtas rezerves 27,5 miljardu dolāru apmērā, kas ir pietiekami, lai valsts pildītu savas parādsaistības.

SVF gan arī brīdina par Ukrainas kara izraisītajām sekām pasaules ekonomikai. Kopš karadarbības sākuma enerģijas un lauksaimniecības produktu cenas strauji palielinājušās, un SVF brīdina, ka situācija var pasliktināties, veicinot inflācijas kāpumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu