G7 līderi vienojas nepieļaut Krievijai noteikto sankciju apiešanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens
ASV prezidents Džo Baidens Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / POOL / AFP

G7 valstu līderi ceturtdien nolēmuši nenoteikt jaunas sankcijas Krievijai, bet sadarboties, lai īstenotu jau spēkā esošās sankcijas, un gādāt, lai tās nebūtu iespējams apiet.

Samitā Briselē G7 līderi atkārtoti nosodīja Krievijas iebrukumu Ukrainā un aicināja naftas ieguvējvalstis palielināt ieguvi un piegādāt naftu starptautiskajiem tirgiem, ko satricinājis karš un tam sekojošās sankcijas un augošās energoresursu cenas.

Jaunu sankciju vietā G7 līderi vēlas ciešāk sadarboties, lai īstenotu jau esošās sankcijas.

Sankcijas ir spēkā jau vairākas nedēļas un ir konstatētas vairākas problēmas. Piemēram, Krievijas Centrālā banka ir spējusi stabilizēt rubļa kursu pēc sākotnējā krituma, lai gan liela daļa tās starptautisko rezervju ir iesaldētas. Augstās preču cenas un pastāvīgais pieprasījums pēc Krievijas energoresursiem no Eiropas un pārējās pasaules palīdzēja uzturēt pieprasījumu pēc rubļa.

Turklāt šķiet, ka Centrālā banka joprojām spēj izmantot savas zelta rezerves, lai stabilizētu rubļa kursu, ko G7 līderi nevēlas pieļaut.

G7 samitā pieņemtajā paziņojumā norādīts, ka atbildīgajiem ministriem uzdots uzraudzīt sankciju pilnīgu ieviešanu un koordinēt reakciju saistībā ar izvairīšanās pasākumiem, arī attiecībā uz Krievijas Centrālās bankas darījumiem ar zeltu.

G7 valstis arī apņēmās uzņemt, aizsargāt un atbalstīt bēgļus un pārvietotās personas no Ukrainas.

"Tādējādi mēs visi esam gatavi uzņemt viņus savās teritorijās," teikts paziņojumā.

"Mēs aicinām naftas un gāzes ieguvējvalstis rīkoties atbildīgi un palielināt piegādes starptautiskajiem tirgiem," teikts paziņojumā, norādot, ka Naftas eksportētājvalstu organizācijai (OPEC) te ir svarīga loma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu