Policija cenšas aizvākt režisora Pakalniņa pretkara plakātu pie Krievijas vēstniecības

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēki pulcējas pie Krievijas vēstniecības.
Cilvēki pulcējas pie Krievijas vēstniecības. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Laikā, kad Krievija bombardē Ukrainas pilsētas un iznīcina iedzīvotājus, katram gribas šo murgu ātrāk apturēt. Mēs varam ziedot Ukrainas aizstāvjiem, palīdzēt bēgļiem un ar protestiem parādīt, ka mēs esam pret šo kaimiņvalsts neprātu. Viena no protesta formām ir māksla. Pagājušajā nedēļā kinorežisors Juris Pakalniņš pretim Krievijas vēstniecībai novietoja plakātu ar nosaukumu "V.Putins, "Specoperācija Ukrainā"". Policijai mākslas darbs likās bīstams, un plakātu aizvāca.

Mākslinieciskās izpausmes brīvība ir viena no demokrātijas pazīmēm. Valsts uzdevums ir šo brīvību aizsargāt. Taču protestos pie Krievijas vēstniecības policija izlēma vienu mākslas darbu aizvākt. Esot pārāk provokatīvs.

Mākslinieka Jura Pakalniņa darbā redzams Krievijas karogs, uz tā kāškrusts un apakšā darba nosaukums - "V.Putins, "Specoperācija Ukrainā"". Jaukta tehnika - tanki, raķetes, aviācija, flote, TV. Plakāts iestiprināts rāmī uz koka kājām.

Uzstādīšanas laikā par darbu interesi izrādījuši policisti, kas apsargā Krievijas vēstniecību.

Prasījuši, vai ir atļauja objekta uzstādīšanai, vai tas saskaņots pašvaldībā. Visticamāk, viņu uzmanību piesaistīja kāškrusts, kura demonstrēšana publiskos pasākumos ir aizliegta, ja vien tas nav izmantots mākslas darbā. Atrast iemeslu plakāta aizvākšanai ļāva tā koka kājas - policisti nosprieda, ka to var traktēt kā būvi un prasīt saskaņojumu.

Vēlāk policisti izlēmuši, ka mākslas darbs tomēr jāaizvāc. Paši noorganizējuši transportu un aizveduši. Plakāts nenostāvēja pat vienu dienu. Pakalniņam solīts, ka to atdos tad, kad būs saņemtas pašvaldības atļaujas darbu publiski izstādīt. Rīgas domē saka, ka šobrīd īpašajos apstākļos birokrātija netiek darbināta un atļaujas mākslas darbu izstādīšanai netiek prasītas. Tomēr Pakalniņš oficiālu atļauju saņēmis jau piektdien.

Pēc piecu dienu glabāšanas drošā vietā policija izlēma plakātu novietot atpakaļ. Mākslas darbu uz vietu pretim Krievijas vēstniecībā atveda otrdienas pusdienlaikā. Šķiet, policisti bija gatavojušies paši nolikt mākslas objektu vietā, taču, ieraugot, ka notikumu filmē Nekā personīga, pārdomāja. Viņi izkraušanā noraudzījās no malas.

Lēmumu par mākslas darba aizvākšanu pieņēma Jāņa Leišavnieka vadītā Valsts policijas Speciālo objektu apsardzes pārvalde. Pārvaldes pārstāvji no intervijas Nekā personīga attiecās. Valsts policijas sabiedrisko attiecību dienests skaidro, ka mākslas darbs aizvests gan tādēļ, ka nav bijis saskaņots ar pašvaldību, gan tādēļ, ka bijis pārāk provokatīvs.

Policija arī vērš uzmanību, ka sākotnēji šķietami nevainīgai un protesta vārdā paustai darbībai var būt reālas sekas, kas tajā skaitā var tieši vai netieši atsaukties arī uz tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri šobrīd atrodas Krievijā. Tomēr šāda atziņa nonāk pretrunā ar policijas lēmumu nolikt provocējošo mākslas darbu atpakaļ vietā.

Ap vēstniecību notiekošais Krievijas diplomātiem nepatīk. Pagājušajā nedēļā tā iesniedza protesta notu par Kriša Salmaņa plakātu ar pārveidotu Krievijas prezidenta Vladimira Putina attēlu. Policijā noliedz, ka Pakalniņa plakāts būtu aizvākts pēc Krievijas vēstniecības lūguma.

Iepriekš Krievija notu par Latvijas mākslinieku jaunradi iesniedza 2015.gadā par Stūra mājā sarīkotu izstādi “Disidents”. Tajā mākslinieks SOME1 bija izveidojis instalāciju ar krustā sistu lelli. Aprakstā bija teikts, ka tas ir 45 gadus vecs itāļu biznesmenis. Mākslas darbs izsauca plašu rezonansi, bija mēģinājumi izstādi izjaukt un mākslas darbu iznīcināt.

Beigās mākslas darbu palūdza aizvākt Valsts nekustamie īpašumi, jo čekas mājas pagalma izmantošana neesot bijusi saskaņota. Šobrīd instalācija ir kādā privātā kolekcijā, taču, iespējams, tuvākajā laikā to atkal izstādīs. Mākslā liela nozīme ir kontekstam. Pirms septiņiem gadiem Putinam līdzīgas lelles krustā sišana bija notikums. Tagad pretim Krievijas vēstniecībai mākslinieki no tautas Putinu ir gan pakāruši, gan iebāzuši būrī.

Režisors Juris Pakalniņš ir pārsteigts par policijas rīcību. Viņš kārtības sargu attieksmē ir sajutis pārākuma un cenzūras intonāciju, un tas ir biedējoši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu