Būvniecības izmaksas martā palielinājušās par 18,7%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Martā būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājās par 18,7%, salīdzinot ar 2021.gada martu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Būvmateriālu cenas palielinājās par 25,2%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 15,3%, bet strādnieku darba samaksa pieauga par 8,9%.

Mēneša laikā būvniecības izmaksu līmenis palielinājās par 3,1%. Būvmateriālu cenas, salīdzinot ar februāri, pieauga par 4,5%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 2,5%, bet strādnieku darba samaksa palielinājās par 0,8%.

Martā būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja cenu palielinājums metālam, metāla izstrādājumiem, kā arī smiltīm un asfaltbetonam.

Šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar 2021.gada pirmo ceturksni, kopējais būvniecības izmaksu līmenis pieauga par 16,6%. Būvmateriālu cenas palielinājās par 23%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 12,8%, bet strādnieku darba samaksa pieauga par 7,4%.

Savukārt salīdzinot ar 2021.gada ceturto ceturksni, kopējais būvniecības izmaksu līmenis palielinājās par 5,4%. Būvmateriālu cenas palielinājās par 6,9%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 5,9%, bet strādnieku darba samaksa pieauga par 2,1%.

Šogad datus par būvniecības resursu cenām sniedz apmēram 200 būvuzņēmumu un vairāk nekā 50 tirdzniecības uzņēmumu. Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kuriem 2021.gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apmērs. No apsekotajiem uzņēmumiem 88,2% pašu spēkiem veikto darbu apmērs pārsniedza miljonu eiro gadā, no tiem 34,1% uzņēmumu darbu apmērs bija virs pieciem miljoniem eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu