Valstī glabājamo naftas produktu rezervju palielināšanai plāno atvieglot prasības komersantiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Lai palielinātu valstī glabājamo naftas produktu rezervju daudzumu, valdība plāno atvieglot prasības komersantiem, paplašinot drošības rezervju iepirkuma procedūrā noteikto pretendentu loku, paredz grozījumi kārtībā, kādā komersanti nodrošina un sniedz drošības rezervju pakalpojumu valsts naftas produktu drošības rezervju izveidei noteiktā apjomā, kurus 17.maijā plāno skatīt Ministru kabinetā.

Šobrīd noteikumi paredz, ka drošības rezervju pakalpojumu var sniegt komersanti, kuru piedāvātais naftas produktu apjoms iepirkuma procedūras ietvaros ir 1000 tonnas. Ekonomikas ministrijas (EM) iesniegtie grozījumi paredz šo apjomu samazināt līdz 200 tonnām.

EM skaidro, ka Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB), organizējot 2021.gada iepirkuma procedūru "Par drošības rezervju pakalpojuma sniegšanu Latvijas naftas produktu rezervju izveidei" un 2022.gada 9.martā organizējot sarunas ar nozari par iepirkuma procedūras nolikuma uzlabojumiem, ar potenciālajiem iepirkuma procedūras dalībniekiem pārrunāja normatīvajos aktos noteikto minimālo slieksni dalībai iepirkuma procedūrā.

Pārrunu laikā BVKB tika saņemta informācija, ka atsevišķiem komersantiem būtu interese piedalīties iepirkuma procedūrā, bet noteiktais minimālais slieksnis ir pārāk augsts, lai piedalītos iepirkuma procedūrā.

Pēc BVKB pieredzes iepirkuma procedūrā pieteikumus iesniedz salīdzinoši neliels skaits komersantu, kuri iepriekš nav piedalījušies iepirkuma procedūrā par drošības rezervju pakalpojumu sniegšanu. Piemēram, 2020.gadā tika noslēgti līgumi ar komersantiem, ar kuriem jau iepriekš bija noslēgti līgumi par drošības rezervju pakalpojuma sniegšanu valsts naftas produktu rezervju izveidei. Savukārt 2021.gadā BVKB izdevās paplašināt komersantu loku, noslēdzot līgumus ar trim komersantiem, kuri līdz šim nebija piedalījušies pakalpojuma sniegšanā valsts naftas produktu rezervju izveidei.

EM norāda, ka normatīvajos aktos noteiktā minimālā naftas produktu apjoma sliekšņa pazemināšana varētu būt pozitīvs signāls komersantiem dalībai iepirkuma procedūrā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu