Aug pieprasījums pēc kredītiem saules paneļu iegādei

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saules paneļi
Saules paneļi Foto: publicitātes

Līdz ar valsts atbalsta programmu sākšanu privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanai un saules paneļu uzstādīšanai, būtiski audzis iedzīvotāju pieprasījums arī pēc kredītiem to iegādei, informēja "Swedbank" pārstāvji.

Kā liecina "Swedbank" dati, šī gada pirmajos piecos mēnešos saules paneļu iegādei izsniegto kredītu apjoms ir trīs reizes lielāks, nekā visa pērnā gada laikā. Vidējā summa, ko iedzīvotāji aizņemas saules paneļu uzstādīšanai, ir 8600 eiro.

Saules paneļus ar bankas finansējumu visvairāk šobrīd uzstāda Pierīgā dzīvojošie (55%), kam seko Zemgalē (17%) un Rīgā (15%) dzīvojošie. Mazāka interese pagaidām vērojama Kurzemē (8%) un Vidzemē (4%), kā arī Latgalē (2%).

Visbiežāk saules paneļus izvēlas iedzīvotāji vecumā no 36 līdz 49 gadiem ar vidējiem un augstiem ienākumiem virs 1000 eiro mēnesī.

Martā, kad tika izziņota valsts atbalsta programma, kas paredz grantu saules paneļu iegādei, un arī paplašināta esošā "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") energoefektivitātes paaugstināšanas programma, iedzīvotāju interese par saules paneļiem ievērojami pieaugusi, informē bankas pārstāvji.

"Swedbank" patēriņa finansēšanas jomas vadītāja Ieva Muzikante norāda, ka, piemēram, pērn mēnesī banka izsniedza vidēji divus kredītus saules paneļu iegādei, tad kopš marta tie ir vairāki desmiti kredītu mēnesī. Turklāt, ņemot vērā prognozes par gaidāmo energoresursu sadārdzinājumu, pieprasījums tikai pieaug.

Piesakoties valsts atbalsta programmai, daļu no ieguldītā apjoma var saņemt atpakaļ granta veidā. "Altum" un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atbalsta programmas paredz līdz 4000 eiro grantu, atkarībā no uzstādīto saules paneļu apjoma un jaudas.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu