Iemesli, kādēļ "Bluetooth" var būt "neparasti sāpīga" tehnoloģija

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Pirms vairāk nekā 24 gadiem plašākam patērētāju lokam kļuva pieejama “Bluetooth” tehnoloģija, bez kuras mūsdienās jaunākā patērētāju paaudze nevar iedomāties savu ikdienu. Neraugoties uz lielo tehnoloģijas pielietojumu, tai ir daudzas ļoti nopietnas nepilnības, vēsta CNN.

Organizācija “ABI Research” aprēķinājusi, ka šogad pie patērētājiem nonāks vairāk nekā pieci miljardi ierīču ar “Bluetooth” tehnoloģiju, bet 2026. gadā šis rādītājs pieaugs līdz septiņiem miljardiem. “Bluetooth” ir pieejams it visur – sākot ar viedtālruņiem, beidzot ar ledusskapjiem un viedajām lampām. Tas ļauj šķietami viegli vairākas ierīces saslēgt vienotā tīklā.

Tomēr viss nav tik gludi, kā varētu šķist – vairāk nekā 20 gadu laikā nav pazudušas problēmas ar ierīču savienošanu.

“Ar “Bluetooth” lielai daļai patērētāju ir tādas kā “mīlu-ienīstu” attiecības. Tad, kad tehnoloģija darbojas, viss ir nevainojami, bet tad, kad ir kādas problēmas, tad tas rada lielas neērtības. Tehnoloģijas izstrādātāju solījums bija padarīt to par ļoti vienkāršu un gludu, taču – līdz šī solījuma izpildei joprojām ir tāls ceļš ejams,” norāda Karnegi Melouna universitātes profersors Kriss Herisons.

“Bluetooth” loma un tās pieaugums

“Bluetooth” nosaukums esot aizgūts no devītā gadsimta Skandināvijas karaļa Herolda “Zilzobja” (angliski – Blue Tooth) Gromsona, kurš bija zināms savas zobu krāsas dēļ – tā bija zili pelēka. Tāpat Gromsons 958. gadā apvienoja Dāniju un Norvēģiju. Sākotnēji programmētāji izmantoja “Bluetooth” nosaukumu kā kodu savām bezvadu ierīcēm, kas ļāva tās apvienot vietējā tīklā. Tomēr – šis nosaukums palika nemainīgs un bez tā nav iedomājama mūsdienu tehnoloģiju pasaule.

Atšķirībā no bezvadu interneta tīkla (Wi-Fi), “Bluetooth” uztveršanas rādiuss ir ļoti neliels. Tieši tāpēc, piemēram, bezvadu skandas, ko iespējams iegādāties veikalos, patērē mazāk enerģijas, taču tās nebūs funkcionālas, ja to tuvumā nebūs ierīce, no kā arī atskaņot mūziku.

“Bluetooth” signāls īsā distancē ir pieejams ikvienam, tomēr šeit rodas problēmas – ja “Bluetooth” vienlaicīgi tiek izmantots plašam spektram ierīču, piemēram, televīzijas pultīm, viedajām lampām un citām, tas mazina tehnoloģijas efektivitāti.

Herisons skaidro, ka ir arī citi iemesli, kādēļ “Bluetooth” var būt “neparasti sāpīga” tehnoloģija. Viena no tām – kiberdrošība un viss, kas saistīts ar bezvadu datu pārraides drošības aspektiem.

“Tu vari novietot savu “Bluetooth” skaļruni dzīvoklī, taču – ikviens 15 metru rādiusā redzēs šo ierīci un varēs mēģināt tai pieslēgties. Ražotāji īsti nav domājuši par šādu ierīču “paslēpšanu” no svešiem telefoniem vai datoriem,” norāda Herisons.

Profesors pauž, ka “Bluetooth” ierīces citreiz var ieslēgties automātiski un darboties gaidīšanas režīmā. “Tamdēļ citreiz nākas meklēt kādus risinājumus, lai tas pats skaļrunis darbojas ierastā režīmā, nevis meklē iespējas, kā savienoties ar citām ierīcēm.”

CNN norāda, ka ASV valdības aģentūras ir brīdinājušas patērētājus, ka “Bluetooth” rada nozīmīgus kiberdrošības riskus. Federālā Komunikāciju komisija brīdinājusi, ka “tāpat kā ar Wi-Fi savienojumiem, arī “Bluetooth” var nopietni apdraudēt jūsu personīgo informāciju un datus, ja nebūsiet pietiekami uzmanīgi”.

Tāpat ASV valdībā ir vairāki “Bluetooth” skeptiķi. Piemēram, viceprezidente Kamala Herisa pēc prezidenta Džo Baidena ievēlēšanas apsveica savu kolēģi, rokās turot austiņas ar vadiem. Atsaucoties uz “Politico”, Herisai “jau ilgāku laiku ir bažas, ka “Bluetooth” bezvadu austiņas rada zināmus drošības draudus”.

Tikmēr bizness un patērētāji labprāt izmanto šo tehnoloģiju. “Apple” un citi viedtālruņu ražotāji ir atteikušies no tradicionālās austiņu pieslēgvietas, piedāvājot patērētājiem pilnībā pāriet uz bezvadu tehnoloģijām.

Daudzi mūzikas entuziasti gan nav sajūsmā par šādu notikumu pavērsienu, jo “Bluetooth” austiņas tiek kritizētas par nepietiekami augstu skaņas kvalitāti – tradicionālajām “vadu austiņām” skaņas kvalitāte esot daudz augstāka.

Neraugoties uz vairākām problēmām, par “Bluetooth” tehnoloģijas iespējamo norietu nav ne runas – ņemot vērā lietu interneta un viedo ierīču izplatību, nepieciešamība pēc rīka, kas ļaus īsā rādiusā apvienot vairākas ierīces, tikai pieaugs. “”Bluetooth” arī nākotnē būs kā līme, kas visu savienos kopā,” uzsver Herisons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu