Video Gada beigās Latvijā gaidāma recesija, kas īpaši smagi skartu trūcīgos (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Ekonomisti prognozē, ka gada beigās vai nākamā gada sākumā Krievijas agresijas pret Ukrainu un Ķīnas izaugsmes bremzēšanās dēļ Latvijā gaidāma recesija, kas nozīmē iekšzemes kopprodukta samazināšanos divus ceturkšņus pēc kārtas. Tas īpaši skartu nabadzīgākos iedzīvotājus, kuriem ziemā samaksāt siltuma rēķinus būs visgrūtāk, sestdienas vakarā vēsta LTV „Panorāma”.

Viens no straujāk augošajiem metālapstrādes uzņēmumiem Latvijā „EMJ Metāls” atzīst, ka pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā metāla izejvielu tirgus piedzīvoja pamatīgu šoku un cenu kāpumu, taču tagad situācija normalizējusies.

„EMJ Metāls” mārketinga direktors Agris Punculs skaidroja, ka lielo cenu svārstību dēļ klienti esot kļuvuši mazliet piesardzīgāki. Pasūtījumu apmēri ir mazāki, tomēr to joprojām ir daudz. Signālus par daudzu prognozēto recesiju uzņēmums nejūt.

Pasaules tirgos pēdējos mēnešos cenu kritumu piedzīvo ne tikai metāli, bet mazākā apmērā arī kokmateriāli, atsevišķi pārtikas produkti un citas izejvielas. Ekonomists Pēteris Strautiņš uzskata to par priekšvēstnesi recesijai, kuras iespējamību viņš vērtē kā ļoti augstu. Strautiņš cenu kritumu skaidro ar notikumiem Ķīnā, kur krīzi varētu izraisīt burbuļa plīšana nekustamā īpašuma sektorā. Tādēļ samazinājies pieprasījums pēc būvniecības materiāliem.

Strautiņš prognozēja, ka recesija nozīmēs ekonomikas bremzēšanos, taču ne bezdarba pieaugumu. Vēl kā draudu tieši Eiropas ekonomikai viņš min augstās enerģijas cenas, kas var bremzēt ražošanu un kuru pilnā ietekme uz cilvēku rocību būs redzama ziemā. Lielāki elektrības un siltuma rēķini nozīmē mazāk naudas citām precēm, kas samazinās kopējo patēriņu. Tas ir viens no iemesliem, kādēļ Latvijas Banka prognozē ekonomikas izaugsmes apstāšanos 3. ceturksnī un iespējamu nelielu IKP samazinājumu gada pēdējos mēnešos.

Plašāk LTV „Panorāma” sižetā

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu