Stājusies spēkā direktīva par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Šodien, 2. augustā, Latvijā stājas spēkā Eiropas Savienības (ES) direktīva par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem un aprūpētājiem.

Tās mērķis ir nodrošināt, ka tiek īstenots vīriešu un sieviešu vienlīdzības princips attiecībā uz iespējām darba tirgū un saņemto attieksmi darbā, kā arī dot iespēju vecākiem un tiem, kas pilda aprūpes pienākumus, labāk apvienot savus darba un aprūpes pienākumus.

Direktīva paredz individuālas tiesības uz vismaz četrus mēnešus ilgu apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu, no kuriem divus atvaļinājuma mēnešus vecāki nevarēs nodot viens otram, proti, gan mātei, gan tēvam būs vismaz divus mēnešus jābūt bērna galvenajam aprūpētājam. Tāpat arī tiks paredzētas tiesības bērna tēvam izmantot ne mazāk kā desmit darba dienu ilgu paternitātes atvaļinājumu ap bērna dzimšanas laiku.

Savukārt tiem darbiniekiem, kuri personīgi aprūpē vai atbalsta tuvinieku vai citu cilvēku, ar kuru dzīvo vienā mājsaimniecībā un kuram nopietna medicīniska iemesla dēļ ir nepieciešama būtiska aprūpe vai atbalsts, būs tiesības uz piecu darba dienu ilgu aprūpētāja atvaļinājumu kalendārā gada laikā. Starp ES dalībvalstīm gan var būt atšķirības - tās var piešķirt atvaļinājumu, katru gadījumu izskatot atsevišķi, un var ieviest papildu nosacījumus šo tiesību izmantošanai.

Tiks arī paplašinātas tiesības pieprasīt elastīgu darba režīmu, to paredzot strādājošiem aprūpētājiem, papildus tam, ka šīs tiesības ir visiem vecākiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu