Jūlijā Baltijas valstīs sasniegta vēsturiski augstākā elektroenerģijas cena (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

2022. gada jūlijā vidējā elektroenerģijas cena Latvijas tirdzniecības apgabalā palielinājās līdz 304,96 EUR par megavatstundu (MWh), kas jau otro mēnesi ir vēsturiski augstākā mēneša vidējā cena kopš elektroenerģijas tirgus atvēršanas.

Tādējādi jūlijā vērojams sadārdzinājums par 39,7% attiecībā pret jūniju, bet salīdzinājumā ar 2021. gada jūliju elektroenerģijas cena ir par 245% augstāka, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Jūlijā jau otro mēnesi pēc kārtas Latvijā sasniegta vēsturiski augstākā mēneša vidējā elektroenerģijas cenas kopš elektroenerģijas tirgus atvēršanas - 304,96 EUR/MWh, arī pārējās Baltijas valstīs vidējās mēneša cenas sasniegušas vēsturiski augstākos līmeņus - Lietuvā 305,36 EUR/MWh, Igaunijā - 233,21 EUR/MWh.

Latvijā un Lietuvā fiksēta arī vēsturiski augstākā stundas cena - 21. jūlijā laika posmā no 18.00 līdz 19.00 elektroenerģijas cena sasniedza 2100,08 EUR/MWh.

Krasais cenu pieaugums saistāms ar ierobežoto elektroenerģijas piedāvājumu Baltijas tirgū - to ierobežo gan Daugavas HES dambju remonts, kā rezultātā zemā ūdens līmeņa dēļ lielās hidroelektrostacijas Latvijā saražo maz, gan gāzes pieejamība un augstās tās cenas elektroenerģijas ražošanai koģenerācijas stacijās, gan arī lēmums pārtraukt elektroenerģijas importu no Krievijas tai noteikto sankciju dēļ.

Lai gan arī Igaunijā arī tika sasniegta vēsturiski augstākā cena, tur pieaugums nebija tiek liels un tas saistāms ar ierobežotajām iespējām pārvadīt elektroenerģiju uz Latviju abu valstu starpsavienojumu jaudu ierobežojumu dēļ, ko izraisīja gan plānotie remonti, gan augstā gaisa temperatūra.

Ierobežotais ražošanas apjoms veicināja importa pieaugumu uz Baltiju No Eiropas Savienības valstīm - kopumā Baltijā importētas 1 138 716 MWh elektroenerģijas, kas ir par 7% vairāk nekā jūnijā.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu